Čarobna kockica

Od lego kockica, bolje rečeno ciglica, može da se napravi bukvalno sve što vas okružuje – od Keopsove piramide, preko šatla do žirafe. Čarobnjaci iz Danske ne prestaju da zadivljuju svet, ali poručuju da nije lako stalno dokazivati da si najbolji.
Priča počinje početkom prošlog veka u Bilundu, uspavanoj varošici na poluostrvu Jilandu u Danskoj. Godine 1949. rođena je prva lego kockica sa ispupčenjima i udubljenjima koja su se uklapala kao driker, držeći se čvrsto jedna za drugu. Njen otac bio je Ole Kirk Kristijansen. Od ove kockice se bez napora mogla izgraditi svaka palata, svaka životinja ili predmet. Bio je to fantastičan pronalazak, prava revolucija u svetu igračaka. Ipak, trebalo je čekati punih deset godina da lego kockice dožive pun procvat.
Od tada pa do danas fabrika u Bilundu ne prestaje da pravi sve savršenije i složenije igračke. Osnovnim elementima pridružio se beskrajan niz drugih: točkovi, zupčanici, životinje, ljudske figure, pa sve do roletnica za kuću i stola sa stolicama za terasu. Od 1980. godine firma se bukvalno ubacila u dečje kolevke. U Danskoj postoji običaj da mame, kad izlaze iz porodilišta, dobijaju poklon paket za bebu – lego kockice.
Godfrid Kirk Kristijansen, sin osnivača, koji je firmu preuzeo 1958. godine, došao je na ideju da podigne park u kome će publici prikazati svoja remek-dela. Danas ovu raskošnu izložbu godišnje poseti milion ljudi. Najveća konstrukcija je kopija četvorice američkih predsednika – Vašingtona, Džefersona, Linkolna i Ruzvelta, uklesana u litici Maunt Rošmora. Visoka je 12 metara, a u nju je ugrađeno milion i po lego kockica i 40.000 duplo kockica.
Kada se posmatraju izdaleka, životinje Legolenda, izgrađene u prirodnoj veličini, toliko liče na prave da posetilac može i da se prevari. U Legolendu se nalazi i kopija slavnog muzeja Ermitaž iz Sankt Peterburga, kao i duplikat kraljevske palate u Kopenhagenu – jedina zgrada u Danskoj, pored kraljičine rezidencije i sedišta vlade, koja ima pravo da istakne zastavu Njenog veličanstva. Po mnogima, najlepša građevina Legolenda jeste antički hram Partenon iz Atine. Tako je veran i precizan da mu nedostaje svaki kamen koji se tokom vekova srušio na originalnom spomeniku. U parku su podignuti i egipatski hram Abu Simbel, Statua slobode, svemirski brod "Kolumbija", a rekorder po broju ugrađenih elemenata je kompletna luka u Kopenhagenu sa tri miliona lego elemenata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

igračkekockelegolegolend
Komentari (0)
Dodaj komentar