Crno-bele pločice

Igra uz koju su odrasle generacije ljudi širom sveta i koju podjednako vole i mladi i stari zove se – domine. Pločice, najčešće crne, podeljene na jednoj strani napola, s belim tačkama koje označavaju dva broja i crnom pozadinom, koje se ređaju jedna pored druge tako da se brojevi na polovima poklapaju, danas, baš kao i vekovima unazad, popularne su na svim kontinentima.

Pretpostavlja se da su prve domine nastale oko 1120. godine naše ere u Kini. Ove domine bile su uže i duže od današnjih, evropskih, izrađivane su od životinjskih kostiju, dok su rupe koje su označavale brojeve punjene slonovačom. Iako se Kinezi smatraju tvorcima prvih domina, u muzeju u Kairu čuva se egipatski set domina koji, kako se pretpostavlja, datira iz doba Tutankamona, oko 1355. godine pre naše ere. U staroj Kini domine su vrlo brzo postale popularne među vladajućom klasom, ali i u vojsci. U 13. veku konstruisano je nekoliko varijanti domina, a najpoznatije su bile „civilne“ i „vojničke“. Prve su pravljene i s pločicama na kojima su brojevi duplirani, dok su „vojničke“ bile samo s različitim brojevima. Setovi domina imali su i različit broj pločica – on se kretao od 21 do 32.

Na Najstarijem kontinentu domine su prvi put igrane na dvorovima u italijanskim gradovima Veneciji i Napulju. Pločice evropskih domina bile su kraće i šire od kineskih, a istraživači su često ukrštali koplja oko porekla ove igre – da li su je moreplovci doneli iz Kine ili je, potpuno nezavisno od kineskih domina, nastala u Evropi.

Sam naziv domino nastao je od latinske reči dominus, što u bukvalnom prevodu znači „gospodar kuće“. Neki stručnjaci smatraju da je naziv ove igre potekao od francuske reči domino, koja je označavala zimsku odoru sveštenika čija je spoljna strana bila crna, a unutrašnja bela. U poslednjim godinama 18. veka ova igra preneta je iz Italije u Francusku, a otprilike u to vreme postala je popularna i u Velikoj Britaniji.

Danas se domine igraju na svim kontinentima, a najpopularnije su u Latinskoj Americi. Kost i slonovaču od kojih su izrađivane pločice odavno su zamenili drvo i sve češća plastika. Iz domina su se razvile i druge društvene igre, poput raznih slagalica. U Velikoj Britaniji se od 1985. godine organizuju šampionati u igranju domina, ali i posebna takmičenja u ređanju lanca pločica koje se protežu u nedogled.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar