Crveni nosići

Možda ste čuli da postoji Dan crvenih noseva. Postoji. To je veoma važan događaj u Velikoj Britaniji. Naime, tada se širom zemlje prikuplja novac za razne dobrotvorne akcije. Svi koji žele da učestvuju zalepe blistavu plastičnu kuglicu na nos, ili sopstveni oboje jarkom crvenom bojom, a na računu humanitarnih organizacija nižu se sume kojima će, recimo, biti kupljena odeća, obuća i hrana siromašnoj deci širom sveta, ili će biti omogućeno lečenje obolelima od side u Africi. Na manifestaciji crvenih noseva 2003. godine prikupljeno je 61 milion funti, a 1985. godine, kada je cela akcija i započeta, prikupljeno je više od 337 miliona funti za oko 6.000 humanitarnih projekata.

Ova manifestacija ima i svoj zvaničan sajt, gde se svako može upoznati sa sadržinom ovog netipičnog festivala, kao i sa pregledom aktivnosti po gradovima i regijama Velike Britanije. Naravno, tu su i brojevi žiro računa na koje se donacije mogu uplatiti, ali to možete učiniti i direktno, to jest samim on line pristupom. Očigledno, organizatori su na sve mislili. Na sajtu možete pogledati i pregled atraktivnih kategorija, kao što su, na primer, maskenbal, umetnost, sport, žurke, muzika i razne predstave, komedija, kviz, hrana, kosa i kozmetika ili opšte kategorije. Čini se da svako može da nađe svoju omiljenu aktivnost i da tako da svoj doprinos u humanitarnom radu.

Ako izaberete kategoriju sport i region London, saznaćete sledeće: čovek vozi bicikl, i to 18.000 milja, u potrazi za novim Ginisovim rekordom, ali pri tom prikuplja i novac za humanitarne svrhe. Kaže da je prešao već 14.000 milja kroz 26 zemalja sveta, pustinje, planine, džungle, po vrućini i hladnoći. Drugi primer je to da će u čuvenom Londonskom maratonu učestvovati poznati glumci i sportski komentatori sa BBC-ja. Treneri fitnesa odlučili su da novac daju u humanitarne svrhe, a svojim klijentima davaće besplatne časove. Naravno, samo onima sa crvenim nosićima.

U drugim kategorijama nije ništa manje zanimljivo. Davaće se besplatni tretmani depilacije i masaže. Organizovaće se zabave, gde će svi morati da dođu sa velikim crvenim perikama i crvenim nosevima. Pri tom će se služiti samo crvena hrana. Celovečernja zabava po pabovima, kvizovi, karaoke, kokteli crvenih boja, nagrade za one sa najcrvenijom kosom. Obucite svoju najcrveniju odeću, stavite crveni nos i pridružite nam se!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar