Ćubasto zlopamtilo

Razne vrste kakadua često su kućni ljubimci. Žutoćubasti kakadu poreklom je sa indonežanskih ostrva. Najviše ga ima na ostrvima Celebes, Timbor, Sumba i Samoa, ali živi i na ostrvima severne Australije. Kakadui žive u jatima na ivicama prašuma, odakle često kreću u posete plantažama banana i drugog južnog voća, na kojima prave velike štete. Urođenici ih odavno love, a najdraže im je njihovo perje, koje je nezamenljivo u izradi većine ritualnih maski i ukrasa. Savremeni svet doneo je svim papagajima još više neprijatelja. Žutoćubasti kakadui love se zbog unosne trgovine. Hiljade primeraka ovih lepih ptica nalaze se širom sveta.

Žutoćubasti kakadu danas je omiljeni kućni ljubimac u mnogim domovima. Lako se pripitomi i bez teškoća dresira. Naravno, važno je nabaviti što mlađeg papagaja. Lako nauči da govori i rečima koje pohvata iz razgovora često zna da iznenadi ukućane. Ne podnosi kavez i u početku ga treba držati na stalku, pričvršćenog tankim lančićem, sve dok se ne privikne i pripitomi. Kasnije se može pustiti bez bojazni. Hranu mu treba pričvrstiti na vrh stalka, jer nerado silazi sa postolja. Hrani se svim krupnim semenjem, to jest, suncokretom, kikirikijem, kuvanim kukuruzom, prženim kokicama, a rado jede voće, recimo, banane ili jabuke.

Odgoj mladih u kavezu je gotovo nemoguć. Međutim, odgajivači ga i pored toga rado drže, jer mu je životni vek dug. Žutoćubasti papagaj brzo upozna ukućane, pa čak i prijatelje koji često dolaze. Prema svima je umiljat i pitom, ali zna da bude i opasan, jer je veliko zlopamtilo. Preko uvrede nikada ne prelazi, a spreman je da sačeka trenutak za osvetu. Ima izuzetno razvijen i jak kljun, vrlo efikasno oružje, te je bolje lepo živeti s njim i ne zamerati mu se.

Ako poželite ovu pticu, od izuzetnog je značaja da kupite mlad primerak, a ako je nešto stariji, potrebno je da bude dresiran. Mlada ptica poznaje se po tome što ima bistrije oči i lepše crte. Vitkija je, živahnija, a perje joj bolje prileže uz telo. Stariji papagaj je ležerniji i sporije reaguje, a zna da bude bezvoljan, nepokretan i lenj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar