Čudni zakoni širom sveta: Ne smete da žvaćete žvaku, zviždite, nosite štikle…

Neke države i gradovi u svojim zakonima imaju pojedine veoma čudne propise kojima žele da spreče nepoželjna ponašanja kako svojih građana tako i turista.

Ovo su samo neka od tih čudnih pravila i zakona.

Žvakanje žvake u Singapuru

Žvakaća guma proizvod je koji bi trebalo izbegavati dok ste u ovoj zemlji – izuzetak od pravila je nikotinska žvaka. Propis koji zabranjuje žvakanje uveden je s idejom da se ulice ne prljaju dodatno ovom lepljivom masom.

Nema dizanja stopala s pedale bicikla

Ako vozite bicikl u Meksiku, zabranjeno je tokom vožnje skidati stopalo s pedale. Ovo pravilo uvršteno je u zakonik davne 1892. godine, s ciljem veće bezbednosti, prenosi Insider. Nema, međutim, zabrane vožnje „bez ruku“, pa tako sebi možete dati oduška ako volite „ludu vožnju“, a sticajem okolnosti nađete se u Meksiku na biciklu.

Ne šetajte goli u Švajcarskoj

Iako je nama teško zamislivo da nagi krenemo u šetnju i nije nam jasno zašto bi ikome takvo nešto uopšte palo na pamet, Švajcarci po običaju misle na sve, pa su u zakon uvrstili i pravilo kojim se zabranjuje „gola šetnja“,ulicama.

Hranjenje golubova u Veneciji

Onome kome padne na pamet da nahrani ove ptice na Trgu Svetog Marka u Veneciji, preti kazna od čak 627 evra. U obrazloženju gradskih vlasti stoji da „golubovi potencijalno mogu ugroziti zdravlje čoveka, kao i da su štetni po spomenike“.

Zviždanje u Kanadi 

Grad Petrolija u okrugu Ontario u Kanadi, s ciljem očuvanja mirne atmosfere, postavio je zabranu pravljenja buke vikanjem, zviždanjem ili glasnim pevanjem u bilo koje doba dana.

Visoke štikle u Grčkoj

Ukoliko ste u poseti istorijskim znamenitostima, preporuka je – nikako na štiklama. Iako nam nije jasno zašto bi iko na visokim potpeticama krenuo u obilazak ruševina, gde je teren svakako neravan i nezgodan, izgleda da je ovakvih slučajeva bilo, s obzirom na to da su Grci morali da ozvaniče ovakvo pravilo kako bi osigurali svoje znamenitosti od eventualnih oštećenja.

U Nemačkoj ne smete ostati bez benzina na autoputu

Dok vozite nemačkim putevima, bilo bi dobro da povremeno bacate pogled i na kazaljku koja pokazuje preostalu količinu benzina u rezervoaru. Ukoliko u Nemačkoj ostanete na putu bez goriva, morate platiti kaznu od 80 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grckanemačkapravilaputovanjasingapur
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Svemirski Putnik

    Nemoj da zaboravimo opiranje merama za sirenje korona virusa u celom „razvijenom i naprednom“ svetu. To je zabranjeno! Velika prevara mora da se nastavi.