Čudnovate voćke

Avokado je tropsko voće poznato po svojoj velikoj koštici, vrlo bogato hranljivim materijama i vrlo ukusno. Pošto je bogat nezasićenim masnim kiselinama, preporučuje se osobama sa povišenim holesterolom. Ovo voće sadrži i antioksidans po imenu glutation, koji je značajan u prevenciji kancera i kardiovaskularnih oboljenja.

Voće po imenu aronija kod nas je malo poznata vrsta. Aronija potiče iz Rusije, gde je zovu – rjabina. Međutim, u poslednje vreme počinje da se gaji i na našim prostorima. Plodovi aronije su crne bobice veličine crne ribizle. Oporog je i slatkasto-kiselkastog ukusa. Plodovi se dugo čuvaju jer sadrže materije koje onemogućavaju razvoj mikroorganizama. Ovo voće je veoma hranljivo i lekovito. Sadrži oko 75 procenata soka tamnorubin boje koji je veoma bogat vitaminom P. Sadržaj šećera u ovom voću je takođe veoma visok. Aronija može da pomogne prilikom stomačnih bolova, bubrežnih zapaljenja i otoka. Od sušenih plodova aronije pravi se veoma lekoviti čaj. U kulinarstvu se koristi za spremanje kompota, sokova, sirupa, marmelada, slatkog i želea.

Ananas je nama poznata voćka i ima ga i u našim prodavnicama. Ovo voće potiče iz tropskih krajeva Južne Amerike. Plodovi su krupni, teški od kilogram do kilogram i po. Imaju sočno meso žute boje, vrlo ukusno i mirišljavo. Ananas je bogat gvožđem, kalcijumom, vitaminima A, B i C. On je prava riznica bromelina – enzima koji je važan u metabolizmu belančevina. Zato bi bilo dobro pojesti parče ananasa ili popiti čašu soka od ananasa pre obilnog obroka. Često je zastupljen u raznim voćnim salatama, osvežavajućim voćnim tortama i kolačima.

Sada kada ste saznali koliko ovo voće ima vitamina i koliko je zdravo za vaš organizam, potrudite se da bude zastupljeno i u vašoj ishrani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar