Čudo prirode

Jeste li znali da guma raste na drvetu? Naravno, to ne znači da gume za bicikle i automobile vise s grana. Iz mlečne tečnosti nekih biljaka može se dobiti lepljiva i elastična supstanca od koje nastaje guma, ali u većini biljaka nema dovoljno ove materije, nažalost.

Jedna vrsta drveta poreklom iz Južne Amerike, tačnije, iz Brazila, danas proizvodi većinu prirodne gume koja se upotrebljava u svetu. Ovo „gumeno drvo“ poznato je i pod nazivom kaučukovac. Kaučukovac u svojoj unutrašnjoj kori krije pravo malo bogatstvo. Zbog toga je njegovo seme u devetnaestom veku krišom preneto i u Indiju, gde su zasađene velike plantaže kaučukovca.

Kako se iz drveta kaučukovca dobija guma, pitaćete se. Guma se dobija tako što se oguli kora s jednog dela stabla, pa se na njega postavi žleb ispod koga se okači posuda za sakupljanje soka. Sakupljena tečnost se procedi i sipa u tacne u koje se doda malo kiseline. Sok se ubrzo zgusne u gumu nalik na sunđer, koja se zatim presuje i suši na dimu, a onda šalje u fabrike. Jedno stablo kaučukovca može da daje sok oko 18 godina, a kada presuši, seku ga i koriste kao građu. Pravo čudo prirode, morate se složiti!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar