Da li ste čuli za ”kase za ćaskanje”? Nemci ih uvode prvi put, a evo kome su namenjene

Žurite, a ispred vas je starija osoba koja ćaska sa kasirkom, željna priče i pažnje. I tako inače dugački red ispred kase je zaustavljen I svi nestrpljivo cupkaju i negoduju zbog čega se to dešava.

Ovaj prizor očigledno nije specifičan samo za naše prostore, jer u Holandiji , kada su uočili ovu pojavu, rešili su da svojim starijim kupcima izađu u susret. Uvedene su ”kase za ćaskanje” i tako pomogli starijima, da se osećaju manje usamljeno, piše Heart.

Iako ideja kasa za ćaskanje nije nova i već se uspešno praktikuje u zemljama poput Holandije, Švajcarske i Japana, Kempten je jedan od prvih gradova u Nemačkoj koji se odlučio za ovaj koncept.

Koncept je predstavljen u trgovini Edeka u Schweinfurtu prošle godine. Stručnjaci su uvereni u učinak “chat blagajni” u borbi protiv usamljenosti.

Istraživanja su potvrdila, da 50 odsto starijih osoba od 50 godina, oseća se usamljeno.

Jedan od holandskih supermarketa je kupio takozvanu ”Kletskassu” i omogućio starijima i kupcima koji nisu u gužvi, da razgovaraju sa kasirkom, ili razmenjuju mišljenja sa ljudima u redu.

Ovu inicijativu je pokrenula, pre nekoliko godina, holandska vlada, kao deo kampanje protiv usamljenosti.

Pored toga, neki supermarket su uveli ”ugao za ćaskanje”, gde starije osobe mogu da se sastanu sa volonterima nekih fondacija, popiju kafu i razmene mišljenje.

Izgleda, da je ovakva inicijativa potpuno usamljena, jer je u većini supermarketa u Evropi sve  manje kasa sa živim ljudima, a trend je i kod nas da kupci sami odrade posao kasirki na samouslužnim kasama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

caskanjekasekasirkakonceptusamljenost
Komentari (0)
Dodaj komentar