Da li znate koja je najduža reč srpskog jezika?

Međunarodni dan maternjeg jezika se obeležava svake godine 21. februara širom sveta. Ovaj dan je uspostavljen 1999. godine od strane UNESKO na predlog Bangladeša i obeležava se redovno od 2000. godine. Tim povodom, odlučili smo da se podsetimo koja je to najduža reč u srpskom jeziku.

Srpski jezik je bogat i raznolik, treba ga čuvati i negovati. Ima svoje posebnosti i lepotu, ali i mnoge reči koje „lome jezik“.

Nemački jezik, kao i skandinavski jezici, verovatno su najpoznatiji po dugim složenicama, ali i srpski jezik ima svoje „kandidate“.

Mnogi izvori izdvajaju dve reči srpskog jezika kao najduže — prestolonaslednikovica, koja ima 22 slova i antisamoupravnosocijalistički od 29 slova, piše National Geographic.

Ipak, rekorde u sastavljanju najdužih reči postavili su stanovnici zemalja Skandinavije.

Tako, na primer, švedska reč „sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackforeningspersonalbekladnad“ znači „zaliha uniforma namenjena osoblju unije tramvajskih kompanija“.

Holanđani koriste reč „kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden“ da označe pripreme za dečiji festival, odnosno dečiji karneval.

Veoma komplikovanu reč za doktorsku specijalizaciju koriste Danci, a ona glasi „speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

najduža rečsrpski jezik
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Natalija Bond

    Pa koja je ta najduza rec u srpskom jeziku ?

    • Anonimni

      Prestolonaslednikovica Antisamoupravnosocijalistički … Jesi li ti čitala? xD