Da li znate zašto se srpska prezimena uglavnom završavaju na -IĆ?

Većina porodica u Srbiji nosi prezime po nekom od svojih predaka iz XIX veka. Uzrok ovoj pojavi leži u činjenici da su se prezimena u Srbiji do druge polovine XIX veka menjala iz generacije u generaciju, tako da je većina stanovništva nosila prezime po imenu oca.

Tako se dešavalo da u jednoj kući tri različite generacije imaju tri različita prezimena. U to vreme, stara, rodovska prezimena bila su mahom u manjini. Godine 1851. knez Aleksandar Karađorđević je doneo ukaz o nepromenljivosti prezimena, čime je u većoj meri zaustavljen proces menjanja istih.

Prezime je nastalo u drugoj polovini XIV veka. Srpska prezimena su uglavnom nastajala tako što se nastavak -ić, -ev ili -ov dodavao imenu oca, majke, dede ili nekoj drugoj osnovi, prenosi Srbijadanas.

Sufiks „ić“ je slovenski deminutiv čija je osnovna uloga u stvaranju patronima i matronima:

Patronim označava da je prezime nastalo od oca (npr. prezime Jovanović je nastalo od imena Jovan na koje je dodat nastavak „ov“ što označava pripadnost i na kraju je pridodat deminutivni nastavak „ić“ što znači maleni ili mladi).

Matronim označava prezime nastalo od majke (npr. prezime Sarić – u ovom slučaju se na ime samo doda nastavak „ić“).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

obicajiprezimezanimljivost
Komentari (6)
Dodaj komentar
 • BORA

  Postoji.Kokoš.

 • SARA

  Kakvo prezime ce nositi dete,koje ima dve „mame“ili dva „oca“.???

 • Anonimni

  A da li postoji srpsko žensko ime koje ne završava slovom „a“?

  • Anonimni

   KOKOŠ.

 • Anonimni

  A sta je sa prezimenima koja se zavrsavaju na “ i “ kao na primer Batanjski, Gardinovacki, Gavanski, Dundjerski?

  • Anonimni

   Oni se ne završavaju na „I” (kao što ste vi napisali) nego na „CKI“ i „SKI”. I ja bih volela da saznam u vezi tih prezimena Mada ima još drugih srbskih prezimena sa drugačijim sufiksom kao što su prezimena iz Hercegovine. Želela bih da saznam kako su ta prezimena nastala.