Dan kada je prvi čovek otišao u svemir: Pre 57 godina Jurij Gagarin obišao zemlju (video)

Foto: SDASM ArchivesFlickr Commons

Jurij Gagarin je pre tačno 57 godina postao prvi čovek koji je u dospeo u Zemljinu orbitu. Imao je tada 27 godina. Njegov svemirski brod zvao se Vostok 1 (na ruskom istok) i lansiran je 12. aprila 1961. sa kosmodroma Bajkonur u današnjoj Republici Kazahstan.

U 9 sati i sedam minuta prema moskovskom vremenu Gagarin je povikao ‘Idemo!’ iz malene kapsule rakete koja se danas nalazi u muzeju RKK Energiya nedaleko od Moskve.

Let je trajao 108 minuta. Za to vreme Gagarin je obišao Zemlju u orbiti na maksimalnoj visini od 327 kilometara. Preletio je preko Sibira, Havaja, Južne Amerike i Afrike. Putovao je brzinom od gotovo 29.000 kilometara na sat. Posle pet minuta leta, rekao je: „Vidim Zemlju, veličanstvena je“.

Povratak je bio dramatičan, ali uspešan. Na visini od 7.000 metara Gagarin se katapultirao i sleteo padobranom na područje Rusije, stotinak kilometara od planiranog mesta.

Navodno je prvo sreo seljanku i njenu kćer. Obe je prepao obučen u narandžasti skafander.

„Ne bojte se, ja sam sovjetski građanin kao i vi. Spustio sam se iz svemira i moram telefonirati u Moskvu“, smirivao ih je, kako su pisali tamošnji mediji.

Foto: John W. SchulzeCC BY 2.0

Gagarin je nakon uspešnog povratka na Zemlju postao nacionalni heroj. Stotine hiljada ljudi izašlo je na ulice Moskve kada je objavljena vest o njegovom trijumfu koji je potvrdio nespornu nadmoć SSSR-a u svemirskoj trci.

„Ovo dostignuće ilustruje genijalnost sovjetskog naroda i velike snage socijalizma“, poručio je tada Kremlj.

Prvi čovek u svemiru poginuo je sedam godina kasnije u rutinskom letu prilikom testiranja vojnog aviona MiG-15. Prvi put u istoriji SSSR-a proglašen je dan žalosti za osobu koja nije bila šef države.

Službeno, poginuo je pokušavajući da izbegne meteorološki balon. Međutim, smrt prvog čoveka u svemiru i 50 godina kasnije obavijena je velom tajne.

„Izveštaj komisije ima 29 svesaka i ništa od toga nije objavljeno. To je podtsaklo kolege i stručnjake na sopstvene nezavisne istrage“, kaže istoričar sovjetskog svemirskog programa Aleksandar Gluško.

U to vreme kružile su razne glasine: ubili su ga po naredbi kremaljski moćnici ljubomorni na njegovu popularnost, leteo je pijan, oteli su ga vanzemaljci…

Posle njegove smrti, rodni grad Gžatsk njemu u čast preimenovan u Gagarin.

Ujedinjene nacije su 2011. godine, 12. april proglasile Međunarodnim danom čovekovog leta u svemir uz poruku da nastavak istraživanja svemira bude u interesu i na korist čitavog čovečanstva.

U dokumentarcu „First Orbit“ rekonstruisano je 108 minuta Gagarinovog leta. Budući da fotografije iz Vostoka 1 ne postoje, na Međunarodnoj svemirskoj stanici napravljene su snimci onih delova Zemlje koje je Gagarin mogao da vide i njima su dodati audio snimci njegovih komentara tokom leta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Jurij gagarinsvemir
Komentari (0)
Dodaj komentar