Deo zida srušen SUZAMA: (Ne)otkrivena tajna izgradnje Kineskog zida zbog koje ćete se NAJEŽITI

Iako se sa Meseca ne vidi, u šta mnogi još uvek pogrešno veruju, Kineski zid je i dalje jedna od najpoznatijih građevina, a kada pročitate koje tajne krije biće vam još fascinantnije.

Kineski zid je građen vekovima – prva utvrđenja za odbranu od napada nastala su u petom veku pre nove ere, a gradnja je nastavljena sve do 17. veka!

Ipak, najpoznatiji delovi zida nastali su između 15. i 17. veka, za vreme dinastije Ming, kada je zid dobio svoj prepoznatljiv oblik, koji se danas često vidi na fotografijama.

Kada je ceo zid spojen, prostirao se na ukupno 8.851 kilometar, sa prosečnom visinom od 15 metara i širinom od 7 metara. U međuvremenu, Unesko ga je uvrstio na listu svetske baštine i do danas ostaje jedno od najfascinantnijih građevina napravljenih ljudskom rukom.

Naravno, za takvu građevinu su povezane brojne legende. Priča o plemenitoj i hrabroj devojci Meng Đijang Nu, koja se zaljubila i udala za Fan Ksilijang, prenosi se sa kolena na koleno. Iako je želela da sakrije svog verenika od kineskih vlasti koje su tražile radnu snagu za podizanje zida, Fan je odveden upravo u tu svrhu. Meng više od godinu dana nije čula nikakve vesti o svom mužu, pa je odlučila da ga poseti.

Na dugom putu, koji je trajao dve godine, naišla je na mnoge prirodne prepreke, ali je na kraju došla do dela zida gde je radio njen suprug. Nažalost, stigla je čak i da sazna kako je Fan umro od iscrpljenosti. Čuvši ovo, Meng nije mogla da obuzda svoju tugu, pa je plakala tri dana zaredom. Legenda kaže da je zbog tolikog plača Meng suzama srušila deo zida.

Legenda o Mengu i Fanu želela je da pokaže koliko je ljudi platilo životima da podignu zid radeći u teškim i nemogućim uslovima. Neki istoričari tvrde da je zid izgradilo skoro dva miliona radnika, a da su mnogi završili sa fatalnim posledicama zbog neuhranjenosti, umora ili nesreće.

Postoje jezive priče o tome kako su sva ova tela ugrađena u Kineski zid, i postala sastavni deo ove turističke atrakcije, koju svake godine posećuju milioni svetskih putnika.

Istina ili laž? Nismo sigurni da li želimo da znamo pravu istinu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kineski zidlepotaturizam
Komentari (0)
Dodaj komentar