Deset najbogatijih

Sigurno ste se često zapitali koje su najbogatije zemlje na svetu. Evo odgovora na to pitanje.
Na prvom mestu je Luksemburg. Luksemburžani, koji se inače smatraju nadmenima i uobraženima, imaju impresivnih 55.000 dolara po glavi stanovnika godišnje i još jednu stotinu pride. Naravno, iako ovo ne isključuje činjenicu da ima i bogataša i siromašnijih, rezultat je nedvosmislen – u Luksemburgu se veoma dobro živi. Istovremeno je ovo i jedna od skupljih destinacija u Evropi. Najveći izvozni artikal Luksemburga su radio i televizija, uz bankarstvo. Televizija RTL jedna je od najvećih medijskih kuća na svetu.
Daleko iza Luksemburga nalazi se Norveška. Iznikla je na naftnom bumu crnog zlata iz Severnog mora. Ova savršeno uređena zemlja, u kojoj ima puno glečera i fjordova, a malo sunca, definitivno je najskuplja u Evropi. Jedno pivo košta 10 evra.
Nisu sve bogate zemlje male i maloljudne. SAD, koji s Norveškom deli drugo mesto na listi, za svoj napredak može da zahvali potpuno drugim faktorima. U orbitu bogatih lansirali su ga preduzimački duh, protestantska religija kao pokretačka snaga, brz profit, nezaštićenost radnika i „maženje“ investitora, otvorenost za nove ideje i ljude iz celog sveta. Amerikanci su uvek spremni da oplode kapital, da kupe koga treba i daju mu najbolje uslove ne obazirući se na mnogo toga. Međutim, raslojavanje društva, kao i potpuni nedostatak socijalne države, uticao je da se nekadašnja idealna destinacija za useljavanje pretvori u klasno zaoštreno društvo.
Četvrti na listi je San Marino, zemlja koja je bogatija od Italije. San Marino prodaje samo dve stvari, a to su turizam i zonu bez poreza. Tu se može kupovati po znatno nižoj ceni nego u Italiji. Spektakularna tvrđava s kulama na vrhu brda samo doprinosi opštem utisku da ste zaista bili na jednom interesantnom mestu.
Na petom mestu je Švajcarska. To je zemlja koja se uvek smatrala idealno uređenom. Švajcarska je dom banaka, satova, čokolada, ski-centara i preslatkih gradića. Njena neutralnost nikada nije dovođena u pitanje, i to joj je puno pomoglo, naročito u bankarskom sektoru.
Na mestu broj šest je Saudijska Arabija, sedmi je Island, a slede Austrija, Kanada i Irska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

listaluksemburgnajbogatije drzavenorveškasadzabava
Komentari (0)
Dodaj komentar