Dijeta i mitovi o njoj

Koji mitovi o dijeti više ne važe, a koji su i dalje na snazi?
Prvi mit: krompir i hleb goje. Zapravo je obrnuto. Povrće i hleb su kvalitetne namirnice; oni stvaraju energiju koja je našem mozgu i našim mišićima potrebna svakog dana. Kako možete da dođete u nevolju ako ih jedete? Namažite puter na parče hleba ili na prženi krompir i možete da udvostručite, utrostručite ili čak učetvorostručite njihove kalorije.
Drugi mit: ako popijete čašu vode pre jela, smanjiće vam se apetit. Tačnost ove tvrdnje je relativna. Voda može da ukroti apetit ako je sadrži hrana koju jedemo, na primer, supa. Naime, ako je voda u hrani, varenje je usporenije. Tako je u jednoj studiji ženi više prijala pileća supa nego pileće meso s čašom vode, iako supa ima više kalorija. Postoji jedan izuzetak od ovog pravila. Naime, lako je pomešati osećaj gladi i žeđi. U tom slučaju je bolje popiti veliku čašu vode i sačekati nekoliko minuta. Možda je baš to ono što vam je trebalo.
Treći mit: morski plodovi imaju puno holesterola. U jednu ruku, to je tačno, jer samo mala količina rakova ima skoro trećinu dozvoljene dnevne količine holesterola. Međutim, postoji i iznenađujući faktor u ovoj tvrdnji: rakovi imaju malo masnoće a sadrže i zdrave po srce omega 3 sastojke. Zapravo, naučnici s Univerziteta Južne Kalifornije pronašli su da ishrana morskim plodovima, na primer, rakovima, i to jednom nedeljno, smanjuje rizik od infarkta za čitavih 59 procenata.
Četvrti mit: ako povremeno pojedemo hamburger i pomfrit, to nam neće škoditi. Ukoliko to „povremeno“ znači zapravo svaki petak uveče, onda će vam škoditi. A ako zaista znači jednom u nekoliko meseci, i ako ste zdravi, imate dobre brojke koje se tiču težine, obima struka, holesterola, krvnog pritiska, jedete povrće i drugu zdravu hranu ostalim danima, onda vam neće škoditi. Ipak, samo je mali broj ljudi ovako savršen. Šta ako povremeno ipak ugodite sebi? Poništite efekte loše ishrane 90-minutnom šetnjom posle takvog obroka.
Peti mit: žene prirodno dobiju na težini posle menopauze. Iako hormone možete da okrivite za toliko toga (od akni do PMS-a), u ovom slučaju smanjenje fizičke aktivnosti sigurno nije njihova krivica. Studija za studijom pokazuje da starije žene koje redovno vežbaju zadržavaju svoju devojačku figuru.
Šesti mit: gazirana dijetalna pića su lošija nego ona obična. Prema statistici, u Americi se bezalkoholna pića danas piju više nego kafa – omiljeno američko piće. Svima bi nam bilo bolje ako bismo se prebacili na vodu, prirodne sokove i zeleni čaj, nego da pijemo bilo kakva gazirana pića. Upotreba gaziranih pića povećava rizik od oboljenja bubrega i srca, a ona sadrže i kiseline koje nagrizaju zube i stvaraju karijes.
Ako povedemo računa o svojoj težini, živećemo i osećaćemo se lepše i zdravije, a možemo izgledati i do šest godina mlađe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijetaishranamitovizabavazablude
Komentari (0)
Dodaj komentar