Dobri duh Kasper

Da li je u pitanju duh ili božićna ludorija? Kamere su snimile duhove u Hampton Court-u, ogromnom zamku u tjudorskom stilu, koji je nekada bio dom Henrija VIII. U pitanju su čudni gosti, ali da li su to zaista duhovi?

Zamak iz 16. veka u Londonu poznat je po natprirodnim stvarima, ali dosad nije bilo nikakvih dokaza za to. Čuvari zamka tvrde da su početkom decembra prošle godine snimili duhove i za svoje tvrdnje nude i snimke. Prvi snimak pokazuje kako se vrata sama otvaraju. Dok su pregledali drugi snimak, čuvari su se iznenadili kada su ugledali duha kako zatvara vrata. Treći snimak prikazao je opet zatvaranje vrata, ali ovog puta bez duhova. Čuvar je pri tom izjavio da je bio veoma šokiran dok je gledao snimke. Scene su bile strašne, a lice nije izgledalo kao ljudsko. Prvo je pomislio da je sve to neka šala, pa je pozvao i svoje kolege da pogledaju. Zaključili su da niko nema kostim kakav je nosila figura koju su videli.

Čak i predstavnica za štampu dvorca, Viki Vud, kaže da posredi nije nikakva šala i da oni nisu ništa izmislili, već da zaista ne znaju o čemu se radi, niti ko bi ili šta bi to moglo biti. Naime, dok su čuvari obilazili zamak, na ekranu televizora koji prati kamere primetili su nečiju figuru. Bila je to figura odevenog muškarca koji izlazi iz mračnog ulaza i rukom se hvata za bravu od vrata. Prostor oko ovog misterioznog čoveka je pomalo zamagljen, a njegovo lice se činilo neprirodno bledo u poređenju sa njegovom ispruženom rukom.

Zamak je izgrađen još daleke 1525. godine na Temzi, nekoliko kilometara od centra Londona. Popularna je turistička atrakcija, pa neki od vodiča oblače i tradicionalne kostime iz doba Tjudora dok vode turiste u obilazak. Prema istorijskim dokumentima, dvorac je bio poprište mnogih dramatičnih događaja u kraljevskoj porodici i već se pretpostavljalo da ima nekoliko duhova.

Žena Henrija Osmog umrla je na porođaju i priča se da njen duh šeta zamkom. Njen sin je imao medicinsku sestru koja je sahranjena u blizini zamka. Godine 1829. njen grob je razoren za vreme građevinskih radova. Od tada se i čuje neobjašnjiva buka u jugozapadnom krilu zamka. Tako su radnici, tražeći izvor buke, pronašli malu zaboravljenu sobu. Henrijeva peta žena, koja je počinila preljubu, držana je u zatočeništvu u zamku pre nego što je pogubljena. Godine 1897. objavljena je knjiga o zamku u kojoj se kaže da je duh ove žene često puta viđen. Ovaj zamak je nekada bio i zatvor kralja Čarlsa I, kome je kasnije odrubljena glava, a onda i dom Olivera Kromvela, koji je kratko upravljao Britanijom dok je ona bila republika.

Da li se te večeri zaista pojavio duh, ili je u pitanju još jedna šala – to će, izgleda, ostati tajna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar