Dobro došli u raj

Sada se već može naći divno i zdravo voće. Samo ga treba odabrati i uživati u njemu. Zato jedite više voća i ostanite zdravi.

Kupine su sočno voće skoro crne boje, a odlične su za sokove i voćne salate. Odlične su u kremu od vanile, kao desert, ili za oblaganje torti. Kome smetaju sitne koštice, treba da ih propusti kroz sito. Izvanredan predlog mogao bi biti i kupine začinjene cimetom – odlično idu uz guščje grudi.

Maline su takođe divno, sočno i ukusno voće, ali veoma su osetljive. Zato ih ne bi trebalo prati. Najbolje je jesti maline odmah, u svežem stanju, iz ruke. Jedinstvena aroma cenjena je pri pravljenju torti i raznih drugih poslastica. Sladoled od malina sa slatkom pavlakom je nešto što niko ne može da odbije.

Ribizla ima crvenih, žutih i crnih. Ukus im je osvežavajuće nakiseo. Nazamenljive su u kolačima, voćnim tortama, napicima ili džemovima. Od crnih ribizli oporog mirisa može se napraviti odličan sok ili žele za razne vrste poslastica.

Plave bobice borovnice, čija je boja veoma intenzivna i ume da ofarba ruke, imaju opor i slatkast ukus. Borovnice su odlične za palačinke i druge kolače i torte. Često se gaje u baštama. Šumske borovnice ne bi trebalo jesti u sirovom stanju, već ih treba preraditi u kompot ili sok, jer šumsko voće može biti nečim zagađeno.

Ogrozd je sledeće bobičasto voće na našem spisku. U zavisnosti od sorte, postoji beličast, zeleni, zlatnožuti ili crveni ogrozd. Od njega se može napraviti odličan kompot, a veoma je atraktivan ukras za voćne torte, naročito zbog različitosti svojih boja. Koristi se za spravljanje džemova, ali se može naći i u pikantnim sosovima i začinima. Kada je ogrozd potpuno zreo, ima blago slatkasti ukus i može se jesti sirov.

Zato, ako niste baš preveliki ljubitelj ribizli, probajte borovnice. Ukoliko ni to ne upali, tu su slatke kupine ili osvežavajuće maline – za svačiji ukus po nešto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar