Dok kralj uživa u luksuzu, njegov narod umire od side i gladi

Poslednja apsolutna kraljevina u Africi, Svazilend, jedna je od retkih afričkih zemalja u kojoj vlada mir. Rasnih tenzija nema, kriminala je malo, a po zemlji se putuje mini autobusima. Ipak nije sve tako idilično. Narod grca u siromaštvu i umire od side dok se kralj Msvati III. i njegovih 15 žena valjaju u luksuzu.

Msvati je presto preuzeo od svog oca Sobhuza II. pre više od tri decenije. Sobhuza je vladao 83 godine, što je najduža zabeležena vladavina jednog monarha na svetu. Sobhuza II. zagovarao je jedinstvo i rasnu jednakost u zemlji i uspeo je da očuva Svazilend kao ostrvo mira u vreloj Africi.

Sobhuza je imao 70 žena, 210 dece i 1000 unuka. Msvatijeva majka, prema pričama, bila je sluškinja u palati koja je zapala za oko kralju i iskoristila je situaciju kako bi svom sinu osigurala presto. I Msvati kao otac uživa u ženama, pa svake godine na tradicionalnom plesu traži nove potencijalne supruge koje polugole plešu za njega.

Kada je epidemija side u Svazilendu izmakla kontroli, Msvati je zabranio seks mlađima od 18 godina, a onda sam sebi skočio u usta kad je za 9. ženu uzeo 17-godišnjakinju. Nju je kupio jednom kravom.

Samo dve godine nakon toga poželeo je još jednu ženu, ovog puta 18-godišnjakinju, koju je ukrao iz škole. Njena majka pokrenula je tužbu ali je na kraju odustala. Pre nego što devojka postane kraljeva supruga, mora da ostane trudna kako bi dokazala da može da nosi naslednika. U tradiciji Svazilenda je da se kralj oženi ženom iz svakog plemena kako bi ‘učvrstio veze’ sa svim delovima zemlje.

Dok narod gladuje, kraljevska porodica se razmeće bogatstvom. Među 15 su najbogatijih monarhija na svetu. Navodno je Msvatijeva najstarija kćerka nedavno za jedan vikend u Abu Dabiju potrošila milion dolara. Zemlja sa 1,2 miliona stanovnika zakonom brani političke stranke, a godišnje izdvaja 50 miliona dolara za potrebe kraljevske porodice.

Iako je narod siromašan, glad nije njihov najveći neprijatelj već sida. Prema službenim podacima, trećina odraslih u Svazilendu inficirana je HIV-om, što je najveći posto na svetu. Prosečni životni vek je 37 godina.

Svazilend je prilično tradicionalna zemlja, ali stvari polako počinju da se menjaju. U zemlji su 2008. izbili veliki protesti nakon što je svih tadašnjih 13 kraljevih žena otišlo u šoping kako bi proslavile 40. rođendan kralja i 40 godina nezavisnosti, prenosi 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kraljmsvatisvazilend
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Da li narod uživa u tome ili želi bolje?