Dokaz putovanja kroz vreme: Na slici iz 1850. godine žena kuca poruke na mobilnom?

Jedna slika iz 1850-ih godina izazvala je nedavno mnogo bure na društvenim mrežama jer na prvi pogled pokazuje ženu koja gleda u smartfon, a mnogi tvrde da je ovo još jedan dokaz u nizu o putovanju kroz vreme.

Slika pod nazivom “Očekivana“ austrijskog umetnika Ferdinanda Georga Valdilera, pokazuje mladića koji čeka uz stazu držeći roze cvet, dok prilazi devojka koja je svu svoju pažnju posvetila malom pravougaonom predmetu koji drži obema rukama.

Ova scena svima izgleda kao slika svake tinejdžerke 21. veka koja kuca poruke ili razgleda društvene mreže dok bezbrižno šeta ulicom, ali „Očekivana“ je zapravo naslikana oko 1850. godine.

Scenario o putovanju kroz vreme je pokrenut na Tviteru od strane penzionisanog službenika lokalne samouprave Pitera Rasela, u odgovoru na sličnu sliku koja je objavljena.

On je rekao: “Ono što me najviše pogađa je koliko je promena u tehnologiji promenila tumačenje slike, i na neki način uticala na čitav njen kontekst“.

“Velika promena je u tome što je 1850. ili 1860. godine svaki posmatrač tu stvar koju devojka drži identifikovao kao crkvenu pesmaricu ili molitvenik.“

“Danas niko ne može a da ne vidi sličnost sceni u kojoj je tinejdžerka udubljena u društvene mreže na svom smartfonu.“

Podrazumeva se, naravno, da ova slika pokazuje devojku koja drži molitvenik dok hoda, a njen obožavalac je čeka.

Umetnički stručnjak Gerald Vainpolter je rekao: “Devojka na ovoj Valdmilerovoj slici se ne igra sa svojim novim iPhone X, već ide u crkvu držeći mali molitvenik u svojim rukama.“

Na internetu se pojavila serija slika iz prošlosti koje se čini da pokazuju uređaje i odeću kojima tu nije mesto, što je podstaklo teoretičare zavere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

putovanje kroz vremeslika
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    I haljina je iz 1850 te

  • S2

    Prosta logika i malo tehničkog predznanja je dovoljno da i ne pomislite na „putovanje kroz vreme“. Naime, čak i da neko uspe da se vrati u prošlost, svi pomenuti današnji uređaji bi u devetnaestom ili početkom dvadesetog veka bili neupotrebljivi. Nema prateće infrastrukture za njih. Zaključak je lako izvesti: čisti senzacionalizam za neupućene mase.