Dome, slatki dome

Voćari i baštovani ne bi trebalo da se plaše jazavaca. Pogrešno se misli da su oni štetočine. Tačno je da jazavac voli biljnu hranu i poznat je kao skupljač plodova i korenja. U svom životu najviše pojede zeleniša, dok od voća koje jede posebno traži jagode, a od žitarica kukuruz.

Međutim, jazavac ponekad voli i da omasti brk, pa će pojesti i ponekog miša, vinogradarskog puža, zmiju beloušku, ali i čitava legla mladih ptića. Takođe, voli da sakuplja i gliste i larve mnogih insekata. Lovci znaju da jazavcima nije nepoznato ne samo to da pojedu fazanska jaja i ptiće već i da zgrabe neku neopreznu koku i u slast je pojedu. Jazavac voli i slatke stvari, tako da naprosto obožava med.

Živi u svim šumskim područjima Evrope i Azije. Poznat je i po tome što na najbrižljiviji način među svim životinjama kopačima uređuje svoju jazbinu. Njegova jama je prava podzemna palata sa više prostorija. Nekoliko rovova služi za provetravanje, ali zimi ih zapušava lišćem. Drugi rovovi predstavljaju klizne staze koje mu omogućavaju da se brzo spusti u jamu – nešto poput tobogana. Soba za dnevni boravak a ujedno i spavaća soba jeste prostrana i čista prostorija obložena mahovinom, sa velikim ležištem – krevetom. Nešto dalje od ove jazavac će napraviti još jednu jamu koja mu služi kao WC.

Kad se dobro pomuči da uredi svoj dom, nikome ne da da mu se približi. Ako mu se lisica uvuče u jazbinu, to ga naprosto razjari od besa, i to zato što lisica nimalo ne drži do čistoće. Jazavac može da oseti lisicu još na samom ulazu i zatim će je naglavačke proterati napolje. Ne preza ni od toga da se potuče sa drugim jazavcima koji prete da naruše mir i tišinu njegovog samačkog doma. Nikoga, pa čak ni svoju ženu, ne pušta u svoje skrovište koje ljubomorno čuva. Mužjak i ženka sreću se samo prilikom parenja i nikad više. Svako od njih živi sam za svoj groš. Ženka se brine o mladima samo nekoliko meseci, a posle toga ih jednostavno izbaci iz jame i otera od sebe.

Još jedan detalj govori o ovoj naglašenoj želji jazavca da bude sam. On svoju jamu pravi iza koprivišta, koja zaobilaze i životinje i ljudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar