Drvo iz semena

Da biste odgajili limun iz semena, treba vam malo strpljenja. Ipak, nemojte očekivati da će drveće roditi ako ga ne kalemite. Međutim, i samo drvce bez plodova vrlo je ljupko, a uz dobru negu može da postane veoma raskošna sobna biljka.
Recept je jednostavan. Limunovo seme treba osloboditi mesnatog omotača i u plitkom sudu sušiti četiri nedelje u toploj prostoriji. U međuvremenu pribavite plitak i širok sud, pesak i treset. Pesak i treset treba izmešati u jednakoj srazmeri i napuniti posudu. Seme stavite u zemlju i pokrijte slojem zemlje debljine oko jedan centimetar. Obilno zalivajte i starajte se da zemlja uvek bude podjednako vlažna. Sud treba da stoji na temperaturi oko 15 stepeni. Treba ga poklopiti staklenom pločom, ali se staklo mora brisati svakog dana, jer će se na njemu stalno kondenzovati vodena para. Sada treba biti strpljiv nekoliko nedelja. Nemojte razgrtati zemlju da časkom vidite da li je seme klijalo.
Kada limun nikne, nedelju dana držite staklo malo izdignuto da biljčica očvrsne. Posle nedelju dana možete ga skinuti. Kada biljčice budu imale šest nedelja, svaku treba pažljivo presaditi u malu saksiju. Pazite da sa zemljom pomešate dovoljno treseta, da bi se oko korena obrazovao grumen, jer je to kod ovih biljaka dosta teško. Kada biljke porastu, presadite ih u veće sudove.
Limun voli da se tušira. Leti ga treba zalivati, đubriti i po mogućnosti izneti na vazduh. Ko ima baštu, može ga zajedno sa saksijom ukopati na sunčano mesto. Zimi limun voli svetle i sveže prostorije, naravno, bez mraza. Zalivajte ga zimi umereno, tek da se zemlja sasvim ne suši. Ne đubrite. Ako deo lišća opadne, ne treba se brinuti, to je normalno. U proleće makazama formirajte krunu. Ne treba biti bojažljiv pri sečenju. Za vrlo kratko vreme izrašće nove grančice i obrazovaće se lepa žbunasta kruna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hortikulturalimunuzgoj
Komentari (0)
Dodaj komentar