Džinovski cvet izrazitog mirisa

Titan Arum (Amorphophallus titanum) je najveći cvet na svetu, čije se originalno stanište nalazi u prašumama Sumatre i Indonezije. Raste do visine od tri metra, a u prečniku može da dostigne preko jednog metra. Ne samo da je najveći, već je i najsmrdljiviji – odatle i naziv „strvina“. Botaničari miris opisuju kao mešavinu mirisa trule ribe i preprženog šećera, koji se oseća u prečniku od kilometra u okolini cveta. Ipak, to ne sprečava veliki broj radoznalaca da prisustvuju njegovom rascvetavanju u botaničkoj bašti Univeziteta u Viskonsinu, SAD.

Jedno od skorijih cvetanja se desilo u Kaliforniji 1999. godine, pri čemu je, za samo 12 dana, proces posmatralo 76.000 posetilaca tamošnje botaničke bašte. Ista biljka raste i u Kraljevskoj botaničkoj bašti u Velikoj Britaniji, i tamo je interesovanje bilo još veće – u jednom trenutku je i policija morala da interveniše, kako bi dovela u red veliki broj posetilaca koji su hteli da cvet vide po svaku cenu.

Ne morate da putujete čak u SAD da biste videli kako Amorphophallus titanum cveta. Ne morate ni da trpite njegov nepodnošljiv smrad – dovoljno je da posetite stranicu na kojoj se emituju snimci web-kamere postavljene u botaničkoj bašti. Slika se osvežava svakih 30 sekundi, a pored hrabrih posetilaca koji ne odaju izloženost smradu, videćete i one koji cvet posmatraju sa zapušenim nosem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar