Džon Vejn – 36 godina od smrti najpoznatijeg kauboja

Glumac, reditelj, producent i najpoznatiji američki kauboj koji je vratio sjaj Divljem zapadu, Džon Vejn, umro je na današnji dan 1979. godine u Los Anđelesu.

Rođen je 1907. u gradu Vinterset u Ajovi, kao prvi sin apotekara Klajda Leonarda Morisona i Meri Alberte Braun, a nazvali su ga Marion Robert Morison, po imenima svojih očeva.

Njegovo detinjstvo obeležile su svađe roditelja, selidbe i siromaštvo, pa je sa svega 10 godina Marion prodavao sladoled, ujutro raznosio novine, a posle škole lekove iz očeve apoteke.

Bez novca za školovanje i porodičnog doma, koji je izgubio kada su mu se roditelji rastali, odustao je od školovanja, preselio se na tavan u kući prijatelja i zaposlio se u Fox studiju.

Zarađivao je svega 35 dolara nedeljno, što mu je jedva pokrivalo životne troškove. Radio je od jutra do mraka, srećan što svoju devojku i veliku ljubav Džozefinu Alisiju Saenz može da izvede.

Iako je sve vreme bio na setovima, u nekoliko filmova je čak i statirao, na glumu je tada gledao kao na način da dopuni kućni budžet.

Često je bio ponižavan na poslu, a kasnije je o tome i govorio. Međutim, 1930. dobio je glavnu ulogu u filmu „Big Trail“, koji je s budžetom od dva miliona dolara trebalo da bude najspektakularniji vestern toga doba.

Reditelj Rajol Volš mučio se s odabirom glavnog glumca, jer se u to vreme pojavio zvučni film, a mnoge zvezde nemog filma nisu mogle da se priviknu na novi medij.

Volšu je trebao glumac za ulogu junaka koji vodi karavan preko celog Divljeg zapada i već je očajavao pošto se približavao početak snimanja, kada je u studiju primetio mladog radnika koji je sa lakoćom nosio dva teška stola.

Dve nedelje kasnije Vejn je bio na probnom snimanju. I Volš i šef Foxa Vinfild Šian uvideli su da nije dobar glumac ali se pred kamerama ponašao prirodno i ostavljao upečatljiv utisak, pa su mu dali ulogu, uz platu od 75 dolara nedeljno.

Međutim, problem je bio u njegovom imenu, pošto je Šian smatrao da ono nije dovoljno glamurozno pa ga je, po junaku američke revolucije Medu Entoniju Vejnu, preimenovao u Džona Vejna. Glumac se tome nije protivio jer mu je nakon Marion, inače ženskog imena koje nije voleo, svako bilo dobro. Prekretnica u Vejnovoj karijeri došla je zahvaljujući reditelju Džonu Fordu koji je insistirao da on dobije glavnu ulogu u vesternu „Poštanska kočija“.

Mada je na snimanju trpeo maltretiranja zbog loše glume i izgovora (Ford mu je govorio da liči na poširano jaje), publika je bila oduševljena filmom koji je počeo da se prikazuje u martu 1939. godine, a nagrađen je i Oskarom.

Uloga Ringo Kida otvorila mu je vrata Holivuda. U naredne tri i po decenije igrao je u mnogim Fordovim filmovima i postao najkomercijalnija američka zvezda 20. veka.

Što se tiče privatnog života poznati kauboj strast prema alkoholu i ljubavnim aferama sa koleginicama nije ni pokušavao da sakrije, pa se pričalo o njegovim romansama sa Marlen Ditrih i Lanom Tarner.

Od svoje supruge Džozefin razveo se 1945. kada je već bio ludo zaljubljen u 20-godišnju meksičku glumicu Esperancu Diaz Kebalos koju je kasnije i oženio.

Filmovi u kojima je Džon Vejn igrao su „Tragači“, „Čovek zvani hrabrost“, „Dugo putovanje kući“, „Crvena reka“, „Tvrđava Apača“, „Rio Grande“, „Najduži dan“, „Nevolje na putu“…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Džon Vejnglumacholivudsad
Komentari (0)
Dodaj komentar