Ekstremni uslovi za život: U ovom gradu 14 godina nije pala kiša

Svetska meteorološka organizacija napravila je listu ekstremnih vremenskih prilika širom planete. Na njoj se nalaze najniža i najviša zabilježena temperatura, mesto gde je palo najviše kiše, kao i mesto gde je zabeležena najveća količina grada.

Najniža temperatura 

Najveći minus zabeležen je u Vostoku, na Antarktiku, gde je izmereno čak minus 89,2 stepeni Celzijusa 21. julu 1983. godine

Najviša temperatura  

„Dolina smrti“ u Kaliforniji je ušla u istoriju kada je u leto 1913. godine izmereno neverovatnih 56,7 stepeni Celzijusa.

Najviše padavina u minutu

Tokom jednog dana najviše kiše je palo dok je prolazio ciklon Dennis na arhipelagu u Indijskom okeanu. Čak 1,825 metra je palo za samo jedan dan, od 7. do 8. januara 1966. godine.

Najduži sušni period 

Najduži period bez padalina je izmeren u Čileu, u gradu Arika, gde kap kiše nije pala punih 14 godina, od oktobra 1903. do januara 1918. godine.

Najjači grad

Najveći grad ikada pao je u Gopalganju, u Bangladešu, 14. aprila 1986. godine, kada su poginule 92 osobe. Prijavljeni su komadi leda teški jedan kilogram.

Najviši hladni gejzir 

U Andernahu, u Nemačkoj, zabeležen je 16. septembra 2002. godine, a mlaz vode koji je izbacio gejzir bio je visok 61,5 metara.

Najhladniji put

Ruski autp-pu Kolima je najhladniji put na svetu, a temperature ponekad padaju i na minus 67,7 stepeni. Da stvar bude strašnija, jedan deo ove ceste se zove „Put kostiju“ u znak sećanja na zatvorenike koji su preminuli gradeći ga.

Najveća ledena pustinja 

Najveća ledena pustinja koja se ne nalazi u polarnom delu je na teritoriji Kanade. Nalazi se u nacionalnom parku Kluane i prostire se na području od 21.980 kvadratnih kilometara.

Naseljeno mesto sa najnižom temperaturom   

Sibirsko mesto Ojmjakon je najhladnije mesto gde žive ljudi izvan Antarktika. Tamo temperature padaju do minus 68 stepeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ekstremne temperatureekstremnogradovi
Komentari (0)
Dodaj komentar