Eliksir zdravog života

Većina ljudi voli pečurke. U Aziji su pečurke omiljene zbog svog ukusa, ali i svojih poznatih terapeutskih moći.
Drevni Kinezi imaju legendu o čoveku koji se sapleo na hiljadu godina staru pečurku koja mu je podarila besmrtnost.
Pre nekog vremena u Kini u jednoj podzemnoj pećini pronađeni su ostaci pečurke koja je imala četiri stope u prečniku i bila je stara oko 800 godina.
Danas postoji preko stotinu hiljada vrsta pečuraka, od čega je čak oko 700 jestivo. Neke od njih su odlične i poznate kao pečurke protiv starenja. Takve bi bile, recimo, i šitaki pečurke.
U zavisnosti od vrste, pečurke mogu da sadrže aminokiseline, antioksidante, kao i mnoge vitamine i minerale koji nam obezbeđuju imunitet, snižavaju holesterol, balansiraju nivo šećera u krvi i štite naše telo od virusa i bolesti.
Pečurke su dobre i zato što sadrže snažne antioksidante i nitrate, koji pomažu u zaštiti organizma od bolesti srca, urođenih mana i raka.
Zato, kada sledeći put poželite da tražite eliksir za zdrav život, ne morate da tražite prastare pečurke po pećinama. Ne morate čak ni da idete u prirodu i sami ih berete. Možete ih jednostavno naći u svojoj prodavnici zdrave hrane ili u samoposluzi. Probajte i neke nove vrste.
Postoje različiti recepti za pripremu pečuraka, od ukusne čorbe, preko priloga uz glavno jelo do samostalnih jela. Dovoljno je samo dati mašti na volju. Pečurke su ukusne, prelepe za dekoraciju, ali i veoma zdrave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kinapecurkazabavazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar