Evo zašto avioni izbegavaju let preko Tihog okeana

Pogledamo li liniju između Severne Amerike i Azije (koja prelazi preko Tihog okeana) na 2D karti, može nam se učiniti da je ta linija najbrža moguća

Prvi je razlog naočigled logičan – Tihi okean najveći je okean na svetu i ako  dođe do nekog problema s avionom, pilotu će biti izuzetno teško da pronađe bezbedno mesto za sletanje. Ruku na srce, ni Aljaska ne obiluje internacionalnim aerodromima, ali sletanje na Aljasku čini se kao odlična opcija u poređenju sa sletanjem u okean, piše punkufer.

Piloti uglavnom preferiraju rute na kojima se nalazi što veći broj aerodroma. Broj avionskih nesreća zanemarljiv je u poređenju s brojem aviona koji svakodnevno uzleću i sleću sa svih svetskih aerodroma, ali je teško zamisliti išta strašnije od kvara na motoru 10.000 metara iznad Pacifika.

Iako se često ističe kako je bezbednost apsolutni prioritet tokom letenja avionom, ne treba zaboraviti i da su aviokompanije izuzetno unosan biznis, a cilj je svake kompanije da putnike prevedu što kraćom rutom, za što manje vremena i pritom uštedeti maksimalno novca. To je razlog zbog kojeg su odabrane rute uvek one najkraće moguće, izuzmemo li izbegavanje određenih elementarnih nepogoda.

Na 2D krti, linija između Severne Amerike i Azije (koja prelazi preko Tihog okeana) čini se da je to najbrži mogući put. Međutim, u obzir treba uzeti zakrivljenost Zemlje. Pogledamo li istu udaljenost na globusu, koji vernije prikazuje stvarne udaljenosti između tačaka na Zemlji, primetićete da je ta udaljenost znatno veća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

avioniazijaletpacifikseverna amerikatihi okean
Komentari (0)
Dodaj komentar