Evo zašto su Skandinavci najsrećniji ljudi na svetu

Veliki broj istraživanja pokazao je da su Šveđani, Norvežani i Danci među najsrećnijim narodima sveta. Ni tamo nije idealno, ali ovi narodi znaju kako da sebi i svojim bližnjima omoguće život kojim će biti savršeno zadovoljni.

U čemu je tajna njihove sreće?

Skandinavski pisac Aksel Sandemose još 1933. formulisao je četiri pravila kojih bi njegovi sunarodnici morali da se pridržavaju ako žele lep i srećan život. Skandinavci ova pravila nazivaju „zakon Jantea“, piše portal Indeks.

1. Skromnost i poštovanje drugih

Skandinavci duboko veruju u ove stavove: „Nemoj misliti da si neko i nešto“, „Nemoj misliti da si jednako dobar kao neko drugi“, „Nemoj misliti da si pametniji od nekog drugog“, „Nemoj misliti da znaš više od drugih“, „Nemoj misliti da si važniji od drugih“, „Nemoj se rugati drugima“, „Nemoj misliti da je ikoga briga za tebe“

2. Balansiranje između posla i porodice

Skandinavci poštuju „zakon porodice“ kao malo ko na svetu. Kancelarije u Danskoj zatvaraju se u 17 časova i niko ne ostaje da radi prekovremeno. U Švedskoj su čak tokom poslednje dve godine testirali šestosatno radno vreme kako bi radnici mogli što više vremena da provode sa porodicama.

Foto: Pixabay/Snufkin

3. Porodična okupljanja i druženja

Danci čvrsto veruju u „hygge“ način života koji podrazumeva lepu i opuštenu atmosferu i uživanje u sitnicama s porodicom i prijateljima. I Norvežani i Šveđani imaju svoje trenutke na nedeljnom nivou kada su samo sa porodicom i prijateljima i tada ih ništa drugo na svetu ne zanima.

4. Realna očekivanja

Veliki broj skandinavskih psihologa, teoretičara i sociologa tvrdi da je ključ sreće ovih naroda u tome što su potpuno realni i čvrsto stoje na zemlji. Oni svakako takođe sanjare o nekim stvarima koje nemaju, ali znaju šta je moguće a šta ne. Takođe, kod Skandinavaca ne prolazi idolopoklonstvo i upoređivanje s drugim ljudima. Društvene mreže su im popularne ali su na njima usredsređeni na sebe a ne na druge i ne gledaju kako drugi provode slobodno vreme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

skandinavijasreća
Komentari (0)
Dodaj komentar