Fantastični zimski svet

Širom sveta, kroz istoriju, ljudi su u lošim vremenskim uslovima stvarali predivne skulpture. Sneg i led poslužili su kao odličan građevinski materijal.

Najpoznatiji snežni čovek je Sneško Belić. Sama pomisao na njega vraća nas u detinjstvo, jer nema deteta na svetu koje ga nije pravilo. Naravno, oni koje žive u hladnijim krajevima pravili su ga od snega, a oni iz toplijih krajeva od peska. Pravljenje Sneška uvek je u modi. Potrebna je jedna veća snežna lopta za telo i jedna manja za glavu. Zatim treba nacrtati oči i usta, čuveni nos od šargarepe i dugmiće na odelu, staviti mu neki šešir ili staru šerpu na glavu, a u ruke metlu – i to je to.

Ne morate praviti samo Sneška. To je ipak nešto najjednostavnije. Od snega i leda mogu se praviti razne skulpture. Postoje mnoga takmičenja u pravljenju statua od snega. Tamo je kao da uđete u svet iz mašte: snežni ljudi, kuće, životinje i ptice, pa čak i pravi zimski dvorac za Snežnu kraljicu. Zaista impresivno! Mogućnosti i ideje su bezgranične. Skulptori su neumorni u novim inspiracijama, a sve to pruža neverovatnu zabavu za gledaoce. Ovakva takmičenja održavaju se na otvorenom zimskom prostoru ili u zatvorenim salama, gde onda treba prilagoditi temperaturu, jer će posle izvesnog vremena skulpture početi da se tope. Gledaoci mogu da uživaju i u neverovatnom prizoru gledajući kako neverovatne skulpture nastaju pred njihovim očima, na primer, kako od jedne neugledne sante leda za određeno vreme može nastati graciozan labud. Takmičari rade, gledaoci se dive, a žiri sve to pomno prati i ocenjuje. Na kraju svega, dodeljuju se nagrade. Jedina mana je što ovi radovi nisu baš dugovečni. Koji zrak sunca i povišena temperatura i pretvoriće se u baru vode.

Zimski svet nudi neverovatnu zabavu. Uživa se u belom snegu, ali i u domišljatim prelepim polarnim kreacijama. Ipak, Sneško Belić je pravi način da se svako od nas, bio umetnik ili ne, dobro zabavi u ovim zimskim danima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar