Fejsbuk priznao da kategoriše ljude kao izdajnike

Glavna urednica televizije RT Margarita Simonjan izjavila je da je Fejsbuk u odgovoru na zahtev RT priznao da je kategorizovao ljude kao „izdajnike“, ali to retko i nije odgovorio na dopunska pitanja.

„Fejsbuk je priznao da su oglašivači koristili kategoriju interesa ’veleizdaja‘. To jest, čovek je označavao veleizdaju u oblasti svojih interesa na Fejsbuku i njegovi podaci predavani su oglašivačima za targetiranje. Pa kako je Fejsbuk priznao? Na naš upit je odgovoreno da je ova kategorija korišćena ’izuzetno retko‘. I ništa konkretno — ko, zašto i kada — nisu saopštili“, napisala je Simonjanova na svom nalogu na Tviteru.

​„Sam Fejsbuk je pre toga davao cifru: 65 hiljada Rusa koji su bili ’zainteresovani za veleizdaju‘. Tražili smo od ’Hjuman rajts voča‘, ’Amnesti internešenala‘ i drugih da komentarišu situaciju. Sa rezultatom nula… što je i trebalo dokazati“, istakla je ona.

Ranije je britanski list „Gardijan“ saopštio da je Fejsbuk u svojim algoritmima za targetiranje reklama označio 65 hiljada Rusa kao „zainteresovanih za veleizdaju“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

fejsbukizdajnikveleizdaja
Komentari (0)
Dodaj komentar