„Final Fantasy“ – film koji je pripreman 4 godine

Uskoro će se naći i u našim bioskopima, pa ćemo moći da proverimo kako izgleda prvi film u kome nema ničeg drugog, osim kompjuterske grafike. Na čelu ekipe, kao reditelj, se našao Hironobu Sakaguchi, tvorac istoimenog serijala video-igara, koji je, do sada, prodat u preko 30 miliona kopija.

Pod njegovom „rediteljskom palicom“ se našlo 200 umetnika i grafičkih dizajnera iz 22 zemlje sveta, koji su na Havajima, u studiju specijalno izgrađenom za potrebe rada na filmu, radili 4 godine. Cilj je bio stvoriti film, u kome ni jedna jedina scena neće biti snimljena uživo, a likovi će biti foto-realistični.

Ta foto-realističnost je oduzimala najviše vremena: kosa glavne junakinje se sastoji od 60.000 vlasi, i samo jedan kadar, odnosno jedna sličica u kojoj se ta kosa vidi, je morala da bude renderovana dva sata. Da bi lica junaka izgledala realistično, samo za usta je urađeno 45 različitih pokreta. U proseku, mesečno je rađeno od 3 do 5 minuta filma.

Sve u svemu, sam autor priznaje da je bilo lakše sve to jednostavno snimiti, uz dodatak kompjuterskih efekata. Ipak, cilj je ispunjen: provereno je do kojih granica može da ide kompjuterska animacija, i do koje mere je dostupan foto-realistični izgled virtuelnih glumaca.

Naravno, stari, dobri, živi glumci su prisutni, bez obzira što ih nećemo videti na velikom platnu: oni su pozajmljivali glasove, a istovremenu su i snimani kamerom pokreti njihovih lica, da bi poslužili kao osnova za foto-realistične izraze lica na kompjuterskim likovima.

Korisni linkovi:

  • Final Fantasy games
  • Final Fantasy

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar