Goruća ljubav

Ako se odlučite da gajite goruću ljubav – plavu zvezdicu, nećete zažaliti. Radovaće vas svojim izgledom i ljubičastim, svetloplavim, crvenim ili belim cvetovima koji su raspoređeni u glavice i sakupljeni u cvast.

Goruća ljubav naraste do 15 centimetara. Obilno cveta od maja do septembra, a vreme cvetanja može se produžiti odsecanjem precvetalih cvetova. Voli sunčana i topla staništa. Sadi se na 15 centimetara rastojanja. Zaliva se redovno, ali ne i preterano. Od sredine avgusta potrebno je redovno prihranjivanje.

Georginu ili daliju mnogi ljubitelji cveća dobro poznaju i rado je gaje. Zbog dugog perioda cvetanja i žbunastog izgleda, veliki broj različitih sorti niskocvetnih georgina preporučuje se za sadnju u balkonske sanduke. Pojedine sorte visoke su samo 25 centimetara. Georgine cvetaju od jula do prvih mrazeva. Vole sunčano ili slabo zasenjeno stanište. Uz georgine nije poželjno saditi druge cvetne vrste. Sade se na 30 do 40 centimetara rastojanja. Zahtevaju obilno zalivanje i obavezno uklanjanje preostalih cvetova.

Fuksija ili minđušica je višegodišnja poludrvenasta biljka osetljiva na niske temperature, pa se zato u toku zimskih meseci čuva u stanu. Postoje dve forme fuksije – uspravna i puzeća, čijom se kombinacijom pri sadnji u balkonske posude postižu lepi efekti. Cvetovi su jednostavni i dupli, beli, crveni, žuti i ljubičasti, a cvetaju od maja do prvih mrazeva. Fuksija voli slabo zasenjena mesta, ali uspeva i na sunčanim staništima. Obilno se zaliva i redovno prihranjuje, a precvetali cvetovi se uklanjaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar