Gura auto do – Ginisa (foto)

Tomislav Lubenjak iz Zagreba u sledeća 24 sata pokušaće da gura automobil 100 kilometara i tako da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Do cilja će pokušati da dođe u ulici grada Vukovara, na relaciji od Donjih Svetica do Zagrepčanke.

Kako bi postigao svetski rekord mora od danas u 15 sati do nedelje u 15 sati da gura automobil. Sme da se odmara  svakih sat vremena po pet-šest minuta.

Iz policije su upozorili da će Tomislav Lubenjak gurati auto po srednjoj traci Vukovarske ulice pa su zamolili građane za razumevanje i strpljenje.

Lubenjak se za obaranje Ginisovog rekorda pripremao devet meseci, a podršku su mu pružili mnogi poznati sportisti. Nada se da bi rekord mogao da obori za 17 sati.

Tomislav je u samom startu zauzeo izrazito visok tempo i trenutno automobil gura brzinom kojom jedan kilometar prelazi za 9 minuta i 30 sekundi.

Prvi krug po Vukovarskoj ulici u ukupnoj dužini od 8,2 km, Tomislav je završio za 1 h 19 min i 30 sekundi, krećući se prosečnom brzinom od 6 km/h. Tomislavovi otkucaji srca su trenutno ispod 80 otkucaja u minuti, što ukazuje na zaista vrhunsku sportsku formu.

„Moj cilj je stotka!“ kaže Tomislav, čime najavljuje kako veruje da će u 24 sata automobil izgurati čak 100 kilometara. Takvim okruglim i visoko postavljenim ciljem Tomislav ne izaziva samo svetski rekord u daljini pojedinačnog guranja automobila, već i u daljini guranja automobila istovremeno od dve osobe.

Trenutni svetski rekord u pojedinačnom 24-satnom guranju automobila je 82.28 kilometara, a drži ga Poljak Przemislav Marcevski.

Težina automobila je minimalno 730 kilograma kojoj treba dodati kilažu vozača, jer automobilom neko treba i i da upravlja i da je po mogućnosti što lakši. Vozači se izmenjuju svaka četiri sata. Vozač ne sme da dira gas.

Poslednji vozač biće njegova baka, otkrio je Lubenjak za Dnevnik.hr. Ostali vozači koji će se izmenjivati tokom 24 sata su Lubenjakovi prijatelji. Cilj mu je da podstakne ljude na fizičku aktivnost.

Dodaje i da će nastaviti da gura automobil bez obzira na vremenske prilike. Ima dovoljno opreme i kabanicu i spreman je na sve vremenske uslove. Ritam koji je odabrao je pet kilometara na sat vremena.

(Dnevnik.hr, N1, Zagreb)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ginisgura auto
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Sto gura kad moze da vuce?