Hiljade Slovenaca sprema kolektivnu tužbu protiv VW-a

Slovenačko udruženje za prava potrošača prikupilo je oko 6.200 prijava vlasnika Folksvagenovih vozila koji su odlučili da učestvuju u kolektivnoj tužbi evropskih potrošačkih organizacija protiv tog nemačkog proizvođača.

„Do sada dobijene prijave, narednih nedelja će proveriti pravnici kako bi se utvrdilo da li je za sud potrebna dodatna dokumentacija i podaci“, objavilo je slovenačko udruženje, a prenosi agencija Hina.

Dodaje i da je podizanje tružbe vlasnika automobila protiv VW-a, preko Evropske potrošačke organizacije BEUC i američke advokatne kuće Hausfeld, planirano za kraj marta ove godine.

VW je u svoja vozila s dizel motorima ugrađivao programsku opremu za lažiranje na testovima merenja emisije štetnih gasova.

Kampanja prikupljanja prijava vlasnika vozila koji su kupili VW-ova vozila sa softverom za lažiranje, vodila se i u Italiji, Španiji, Portugaliji, Slovačkoj, Švajcarskoj i u Litvaniji.

U Sloveniji bi, prema procenama, moglo biti čak 45.000 vlasnika VW-ovi vozila koji su oštećeni zbog ugrađenog softvera koji je omogućio da se na testiranju pokazuju manje količine štetnih gasova od stvarnih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kolektivna tužbaslovencivolkswagen
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Faraonn

    …mene je Golf 7…kupio sam ga novog preko Pors_a iz Krnjace u Beogradu, dozivio udes u Bijelom polju usljed kvara u menjacu koji je dokazano fabricki i cekao tri mjeseca da se ugradi novi jer nijesu vjerovali dok im nijesam na moj rizik ukazao da otvore tek onda je priznato i ugradjeno a ja u planini cijelo vrijeme ganjao se sa sudovima sljedece tri godine i zavrsio kod Borovica sa neuspjehom…dosao do podstanarstva iz kuce svoje sa dobrim primanjima ali u kreditima jer treba s dvije drzave se boriti a kontakt s VW nijesam mogao ostvariti…zasad sam u depresivnoj pauzi i ekonomskoj ali …ceraqcemo se jos…to sto saqm zakasnio , mogu da zaborave…ja sam izgubio svoj mir a i neko ce drugi…kunem se…