„Hotel duhova“: U ovu zgradu ne ulazi nijedan Severnokorejac (video)

Žitelji Pjongjanga do čijih izjava verovatno nikada nećemo doći, svakog dana prolaze pored jedne jako visoke i atraktivne zgrade u kojoj nema nikoga.

Radi se o čuvenom, nesuđenom hotelu „Rjugjong“ čija je izgradnja započeta još 1987. godine sa ciljem da Koreja pokaže svetu da ima nešto najlepše i najatraktivnije u ponudi.

Naravno, ideju je dao tadašnji vođa Kim Il Sung koji je ovom izolovanom državom upravljao punih 46 godina. Sung je arhitektama dao „zadatak života“ kako bi udario kontru Južnoj Koreji koja je tih godina dobila domaćinstvo Olimpijskih igara 1988. u Seulu.

Padom komunizma i nedostatkom finansija, zidanje zgrade je stopirano a naročito 1992. kada je zemlju zadesila velika ekonomska kriza.

Zgrada je ipak završena ali samo njen spoljašnji deo i to pre nekoliko godina, ali sada nema novca da se ona sredi iznutra. Za pokretanje hotela zainteresovao se i lanac „Kempinski“ ali je posle pokušaja poslovanja svetu objavio da „to u Severnoj Koreji nije moguće“.

U međuvremenu, Severnokorejci svakog dana prolaze pored ove monumentalne građevine ali u nju niko ne sme da uđe.

Ne zato što je zabranjeno, mada verovatno postoji i taj faktor, već zato što veruju da su je „više sile zaposele“ i da niko pri zdravoj pameti nogom neće više kročiti u nju.

Iz tog razloga, oni hotel zovu „Sudnji dan“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Severna Koreja
Komentari (0)
Dodaj komentar