Hrana koja ubija: Ove namirnice možete pojesti samo jednom, ako ne pazite

Jedan od najuzbudljivijih i najbogatijih aspekata putovanja svakako je isprobavanje drugačijih kuhinja i domaćih, izvornih specijaliteta. Ipak, nekih namirnica morate se čuvati, naročito ako ih pre niste jeli i ne znate da ih pripremate – neke od najopasnijih i najotrovnijih namirnica, baš zbog rizika kod konzumacije, važe za najbolje svetske specijalitete.

1. Voće ackee

Ovo se voće najviše konzumira na Jamajci, a opasnost leži u otrovnim semenkama. Sigurno ga je jesti tek kad je potpuno zrelo i bez semenki, čije otrovne materije brzo izazovu povraćanje i druge želudačane smetnje.

2. Apsint

Ovaj slatki napitak pravi se od anisa, drvenaste gliste i komorača. Drvena glista sadrži hemikaliju koja ima psihoaktivna svojstva i može izazvati halucinacije.

3. ‘Krvave školjke’

Iako sve školjke krvare, većina ima bistru krv koja izgleda poput guste vode. Krvave školjke u svom sastavu imaju hemoglobin, zbog kojeg im je krv crvena poput naše. I baš poput naše krvi i njihova može prenositi razne bolesti poput tifusa, hepatitisa ili dizenterije. Do bolesti dolazi jer žive u okruženju s niskim kiseonikom u kojem uspeva mnogo bakterija i virusa.

Ove školjke su vrhunski delikates u Kini, tačnije u Šangaju, ali zbog širenja zaraznih bolesti zabranjene su od 1988. godine, ali zahvaljujući ilegalnom tržištu i dalje se može pronaći.

4. Cassava

Cassava je krtolasta jestiva biljka iz američkih tropa, a uzgaja se prvenstveno zbog korena iz kojeg se dobijaju brašno kasave, tapioka, skrob za pranje rublja i alkoholno piće.

Može se naći po Južnoj Americi i Africi, a mora se temeljito očistiti i pravilno pripremiti. Naime, sirova cassava sadrži otrovnu materiju nalik na cijanid.

5.  Indijski oraščići

Indijski oraščići nikad se ne prodaju u ljusci jer ona sadrži otrov. Premda mu ime govori drugačije, poreklom je iz Brazila gde se već dugo doživljava kao pravi specijalitet, a u novije vreme su sve popularnije čorbe od njega, zbog nežnog ukusa i brojnih zdravstvenih koristi.

Otrov se nalazi u ulju ljuske, pa se pre konzumacije orah prži na visokoj temperaturi jer inače izaziva reakciju kakvu izaziva i otrovni bršljan; zapravo je reč o istom sastavu.

6. Riba fugu

Japanska bodljikava riba fugu (u prevodu rečna svinja) prava je kulinarski delikates u Aziji, ali ona zahteva pažljivu pripremu. Njeno meso sadrži tetrodotoksin – otrov kao i kod drugih naduvanih riba koji izaziva smrtne posledice, pa se kuvari posebno obučavaju kako bi ga uklonili pre posluživanja gostima.

Smrtonosni otrov može se naći u njenim unutrašnjim organima i jetri, zbog čega ribu treba i pravilno očistiti.

7. Bobice crne zove

Ovaj grm može se pronaći po celom svetu, a njegove  bobice koriste se u izradi sirupa, vina, džemova i pita. Semenke ove bobice sadrži glikozid, smrtonosni otrov. Kuvanjem se on uništava pa je bobica bezbedna za jelo.

8. San-nakji ili ‘živa hobotnica’

Ova specijalitet se jede sirov i živ, što izaziva brojne rasprave. Osim toga, već su zabeleženi slučajevi smrti zbog gušenja sirovom hobotnicom zbog čega Korejski kuvari znaju da je treba pre služenja dobro usitniti i paziti da je dobro sažvaćete.

9. ‘Truli’ sir

Na Sardiniji se tradicionalno poslužuje „Casu marzu“, ili bukvalno prevedeno „truli / gnječeni“ sir. Tokom procesa dozrevanja u siru se stvaraju  žive larve insekata i njihovih jajašaca, prenosi Health Tips.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrananamirniceotrov
Komentari (0)
Dodaj komentar