Hrana koju normalno jedemo u Srbiji, u SAD-u je zakonom zabranjena

Različiti dilovi sveta zbog svoje kulture i tradicije imaju svoje neobične zakone kojih se građani koji tamo žive moraju pridržavati.

Sjedinjene Američke Države je zemlja s mnogo neobičnih zakona koji se ponekad mogu činiti besmisleni i čudni.

Kada pričamo o hrani, ove tri namirnice su u određenim delovima SAD-a zakonom zabranjene, svaka zbog svog specifičnog razloga.

Kinder jaja

Kinder jaje nastalo je u Italiji 1972. godine. Reč je o čokoladi u obliku jaja unutar kojeg se nalazi plastična kutijica s igračkom. Iako je ta poslastica popularna u većini zemalja, uključujući i Srbiju, otkako se pojavila na tržištu, zakonom je zabranjena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američka vlada zabranila je Kinder jaja upravo zbog igračke u plastičnoj kutiji koju vidi kao potencijalnu opasnost od gušenja za malu decu. Ne samo da se Kinder jaje ne može kupiti u američkim prodavnicama već će vam biti i oduzeto na aerodromu ako s njim pokušate da uđete u zemlju, piše punkufer.

Konjsko meso

Istraživanja su pokazala da je konjsko meso izuzetno zdravo – bogato je proteinima i gvožđem, a ima nizak procenat masnoća. Iako u Sjedinjenim Američkim Državama nije ilegalno jesti konjsko meso, nezakonito je prodati konja za ishranu ljudi.

Neke savezne države poput Teksasa izričito zabranjuju prodaju ili klanje konja koji su namenjeni ljudskoj ishrani. Do zabrane je došlo zbog nekontrolisanog davanja opasnih lekova konjima pre klanja u SAD-u zbog čega mogu biti opasni i za zdravlje ljudi.

Guščija džigerica

Foie gras ili pašteta od guščije džigerice dobro je poznati specijalitet francuske kuhinje u kojem se uživa i u Srbiji. Međutim, njena proizvodnja i prodaja u nekim delovima Sjedinjenih Američkih Država poput Njujorka i Kalifornije zakonom je zabranjena.

Do zabrane je došlo zbog nasilnog načina hranjenja guski. Mlade guske na silu se trpaju hranom, najčešće kukuruzom, dok im jetra ne nabubri i do osam puta više od prirodne veličine. Nabubrena jetra potom se koristi za pripremu ove paštete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranasadzabranjena
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    HA HA🤣, živela u Americi i videla kakvo se neopisivo smeće nalazi po njihovim lancima prodaje, posebno u mega marketima – šta mislite, odakle njima onoliki broj morbidno gojaznih!? Sirotinja se, na žalost, tamo tako hrani, dok su za imućnije dostupne manje prodavnice i pijace sa organskim voćem i povrćem. Možda nemaju Kinder jaja, ali zato imaju drugo smeće, još gore.

  • Petao

    Klangen konja i USA je zabranjeno zbog organizacije zastite zivotinja pre 8-9 godina. Sad se USA kolju u Kanadi i uvozi se meso iz Kanade.