I Barbi i Ken imaju prezime: Znate li po kome su kultne lutke nazvane

Dugo o nekom filmu nije pričano kao o nedavno prikazanoj fantastičnoj komediji “Barbie“ u režiju Grete Gervig, a otkad je najavljeno da prvi put Barbi stiže i na velika platna, svaki je detalj o lutki iz “Mattela“ bio tema i na društvenim mrežama.

Po stvarnim osobama

Popularnost lutke Barbi čini se ne opada ni više od pola veka otkad se prvi put pojavila u prodavnicama, a nedavno je jedna obožavateljka na Tviteru otkrila i da lutke Barbi i Ken imaju prezimena. I dok su neki za njeno i čuli, Ken je svih iznenadio; a nazvan je, baš kao i Barbi, po stvarnoj osobi pa uz ime nosi i srednje ime i prezime.

Zapravo, više je Barbi lutaka; uključujući i “The“ Barbi; nazvano po stvarnim ljudima, piše NY Post, a Kenovo puno ime je Kenet Šon Karson. Dobio ga je po sinu kreatorke Barbie Rut Hendler, koja je sa svojim suprugom Eliotom i suosnivačica “Mattela“. Inače, Ken se kao muška verzija Barbi lutke na policama prodavnica u SAD pojavio u martu 1961., dve godine nakon što je “Mattel“ izbacio kultnu Barbi.

Kreacija Kena došla je naime kao odgovor na hiljade pisama koja su poštom stizala u “Mattel“ s molbama da se popularnoj lutki napravi i “dečko“; a kako su se kreatori brzo bacili na posao, Barbi je kao solo devojka uživala samo dve godine.

– Ken je osmišljen nakon Barbi, kako bi kod ljudi širom sveta poboljšao njen položaj. Taj mit o potrebi za stvaranjem suprotnog pola zapravo je mit iz knjige Postanka – rekla je nedavno redateljka filma “Barbie” Greta Gervig.

Inače, Kenove će obožavateljke možda zanimati i da je prva lutka Kena na sebi imala crvene kupaće gaće i sandale od plute pa je od prvog dana bio spreman za odlazak na plažu. A prema njegovim sopstvenim rečima, Kenet Handler po kojem je Ken nazvan, za razliku od svog plastičnog pandana, nikada ništa “cool“ nije radio.

Izloženi u muzeju

– Svirao sam klavir i gledao strane filmove. Bio sam štreber, pravi štreber. Sve su devojke mislile da sam kreten – rekao je svojevremeno.

Ove se godine inače slavi i 50. godišnjica lutke Ken, pa je po nekoliko modela Barbi i Kena u svom atrijumu izložio i muzej 20. veka Lakewood’s Heritage Center. A iako su Barbi i Ken u očima devojčica širom sveta, logično, odmah bili ljubavni par, njihovi su imenjaci brat i sestra; jer je Barbi ime dobila po ćerki Rut Hendler, punog imena Barbara Milisent Roberts, a Ken po sinu Rut i Eliota Hendlera. I druge je lutke iz “Barbie“ linije njihova kreatorka nazvala po živim ljudima, uglavnom po partnerima svoje dece i svojim unucima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

barbikaimeKenlutke
Komentari (0)
Dodaj komentar