Internet banka sperme za britanske lezbijke

Izgleda da je i lezbijkama Velike Britanije najzad granulo sunce! Ono o čemu su tako dugo maštale i za šta su se borile, najzad se i dogodilo. Otvorena je prva Internet banka sperme za žene koje preferiraju istopolnu ljubav!

Autor sajta Mannotincluded.com, Džon Gonsales, duboko je ubeđen u to da istopolni parovi imaju pravo da imaju decu: „Za to pravo bili su uskraćeni zbog dejstva birokratije i predrasuda. Sada je došlo vreme da se ustanovi pravda“, smatra on.

Onih koji bi želeli da koriste usluge novog sajta uopšte nije malo. Samo za prva dva dana postojanja, na sajtu se već registrovalo tri hiljade parova lezbijki koje bi želele ponuđene usluge, kao i pet hiljada muškaraca, spremnih da budu donori sperme. Većina registrovanih živi u Velikoj Britaniji, premda su interesovanje za potomstvo pokazale i stanovnice drugih zemalja.

Sajt vrši posredničke usluge uz uslove pune anonimnosti. Naravno, ovo zadovoljstvo nije nimalo jeftino. Registracija staje 80 funti (ili oko 120 dolara, ako vam je tako lakše), informacija o tri moguća donora – 25, a cena zaključne faze „upoznavanja licem u lice“ klijenta sa donorom dostiže čak 400 funti. U toj fazi, sajt klijente predaje u druge ruke.

U američkim bankama sperme, sve pobrojane procedure znatno su jeftinije. Tako će vas u kalifornijskoj banci sperme registracija doći svega 50 dolara, a cena punog dosijea donora sa fotorobotom u dodatak ne premaša 80 dolara. Druga poznata američka banka sperme, Fairfax Cryobank, nudi potpuni dosije donora sa njegovom fotografijom iz detinjstva i audio intervju za samo 50 dolara!

Ali, kao i uvek, uz sve ovo ide i jedno veliko ali. Nijedna od ovih kompanija nije specijalizovana za homoseksualne parove. Mada ih oni i ne isključuju iz spiska potencijalnih klijenata, čisto psihološki problem ostaje stalno prisutan: većina klinika i banaka sperme nedobronamerno se odnosi prema parovima istoga pola. Mnoge lezbijke stoga su prinuđene da donora traže među svojim drugovima, pa i rođacima!

Kao što je poznato, bilo koji pokušaj ove vrste retko je prolazio bez skandala. Nije se dalo ni autoru sajta Mannotincluded.com da izbegne uzrujane krike raznih društvenih organizacija i savesnih pojedinaca. Štiteći porodične vrednosti, oni naglašavaju opasnost od toga na koji će način odsustvo oca i prisustvo, umesto njega, dveju mama, uticati na psihu deteta.

Sa druge strane, autor sajta smatra da se istopolni parovi ne rešavaju prosto na to da imaju dete, te da se, stoga, u takvoj porodici prema njemu odnose kao prema posebnom daru sudbine, vole ga i izuzetno se brinu o njemu.

Međutim, protivnici Gonsalesa su neumoljivi. Oni nazivaju takvu decu „veštački napravljenom“, a samu ideju – nemoralnom, neprirodnom i egoističnom. Inicijativu banke sperme za lezbijke oni smatraju još jednim podrivanjem uloge muškaraca u društvu koja „ne bi trebalo da se svodi samo na anonimno donorstvo“ i mišljenja su da su „dužni da zaštite pravo dece da imaju prave očeve“.

Međutim, izgleda da neće proći tako mnogo vremena, a sve te izjave postaće samo prazne reči. Stvar je u tome što su američki naučnici iz Instituta za reprodukciju i genetiku u Los Anđelesu već sazdali „veštačku spermu“, sposobnu da oplodi jajnu ćeliju i da podstakne proces deljenja ćelije. Prvobitno se nameravalo da se ovaj metod koristi za muškarce koji su izgubili plodnost u procesima terapije zračenjem ili hemoterapije. Međutim, kasnije se došlo do ideje da se ovo rešenje primeni i na porodične parove lezbijki koje žele da imaju decu. „Veštačka sperma“ od prirodne se razlikuje po tome što, s obzirom na to da potiče od ženskih polnih ćelija, uvek sobom nosi x, odnosno ženske polne hromozome. Zato će sva deca rođena na ovaj način biti devojčice. Dakle, svet „novih amazonki“ je na pragu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar