Iste boje, ista tradicija: Zašto liče ruska i srpska zastava (foto)

Sličnost ruske zastave sa srpskom istoričari objašnjavaju time što su se Rusi smatrali zaštitnicima Slovena, a Rusija pružila pomoć srpskom nacionalnom pokretu u borbi protiv Turaka.

Kako kaže za Sputnjik magistar istorijskih nauka Efim Komarovski, u 19. veku se pojavio pokret panslavizma. Naime, u Pragu je 1848. održan Prvi slovenski kongres, na kome je prvi put iskazana ta ideja. Forum su inicirali češki aktivisti a okupio je predstavnike slovenskih naroda koji su živeli u Austrougarskoj monarhiji (Česi, Slovaci, Rusini, Hrvati“), kao i predstavnike Poljaka i Srba.

Bliski slovenski narodi

„U pokretu panslavizma su se nalazile zemlje koje objedinjuje slovenski duh, kao i tradicionalni pogledi na neke životne situacije. U vreme ovog pokreta, Rusija je uveliko imala trobojku. Iste boje na zastavi, samo poređane po drugačijem redosledu, osim Srbije, danas imaju kako Hrvatska, tako i Slovenija“, podseća Komarovski.

Sagovornik Sputnjika ističe da je panslavizam predstavljao težnju ka ujedinjenju slovenskih zemalja i naroda, a otuda i sličnost zastava država i nacija koje pripadaju slovenskoj porodici.

„Među ovim zemljama posebno se izdvaja zastava Srbije. Pošto su naši narodi izuzetno bliski i prijateljski nastrojeni jedni prema drugima, to se odrazilo i na zastavi koja ima iste boje kao i ruska, samo raspoređene u drugačijem redosledu“, kaže stručnjak.

Zaštitnica Južnih Slovena

Istoričar kaže da je srpska zastava napravljena po uzoru na rusku jer je Rusija pružila pomoć srpskom nacionalnom pokretu u borbi protiv Turaka.

„Mislim da srpska država ima sličnu zastavu kako bi naglasila jaku vezu sa Rusijom — velikom zemljom koja je uvek pomagala i nastaviće da pomaže Srbiji“, naglašava sagovornik.

Ruski istoričar Petar Muljtatuli napominje da je Rusija počev od 17. veka neprestano štitila Južne Slovene, uključujući Srbe.

„Ruska država je odigrala važnu ulogu u tursko-srpskom ratu, kada je postignuta autonomija srpske države u sastavu Osmanskog carstva“, objašnjava stručnjak.

Prema rečima Muljtatulija, zastava belo-plave-crvene boje je bila bliska Slovenima.

„Ovo su bile slovenske boje. Za Srbiju je zastava igrala veliku ulogu jer se vodio rat za budućnost ove zemlje, u kojem je Rusija bila glavni branilac. Sada je belo-plavo-crvena zastava naša nacionalna, državna zastava, zastava borbe za nezavisnost i suverenitet Rusije. Zastavu sa ovakvim bojama ima i naša bratska Srbija“, kaže stručnjak.

Prema uvreženom tumačenju, na ruskoj zastavi bela boja predstavlja mir i čistotu, plava veru i poštenje, a crvena snagu, hrabrost i krv prolivenu za otadžbinu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ruska zastavasrpska zastavazastava
Komentari (0)
Dodaj komentar