Izgubljeno u kosmosu

Nije lako nositi malu torbu 300 kilometara iznad Zemlje.
Astronaut Hajdmari Stefanišin Pajper slučajno je ispustila svoju torbu s alatom, nakon čega je pištolj s mašću koji se nalazio u njoj eksplodirao – i to ispred Međunarodne svemirske stanice. Velika torba u kojoj su bila dva pištolja s mašću, nož i krpe jedan je od najvećih predmeta koje su astronauti ikada bili izgubili u svemiru.
Pajperova nije prva osoba koja je nešto ispustila u svemiru. Glomazne rukavice koje nose astronauti i bestežinsko stanje prouzrokovali su gubitak mnogih stvari.
Evo nekih skorijih primera šta su sve astonauti gubili, dodajući tako te izgubljene stvari hiljadama delova "bezvrednih" komada kojih već ima u svemiru.
Za vreme "šetnje" po svemiru u septembru 2006. godine astronaut Džo Taner, koji je radio izvan svemirske stanice zajedno s Hajdmari, slučajno je ispustio zavrtanj, oprugu i podlogu.
U julu 2006. godine astronauti Pirs Selers i Majkl Fosum izgubili su u svemiru 35 centimetara dugačku špatulu dok su testirali metod popravke spejs-šatla.
Prilikom "šetnje" po svemiru u martu 2001. godine, dok je u Međunarodnu svemirsku stanicu ugrađivana važna oprema, dodatak za nogu kojim su astronauti vezani za spejs-šatl nekako se odvezao i oslobodio astronauta Džima Vosa. Kasnije na istoj toj misiji svemirska stanica "Diskaveri" morala je da bude podignuta u višu orbitu kako bi se izmakla pretećim delovima "svemirskog krša".
Dakle stvari se gube svuda, pa i u svemiru!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izgubljene stvarisvemirzabavazanimljivosti
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Nataša Gajić

    I ljudi se gube pa i „u svemiru“, naročito kad „lebde u oblacima“, a noge im nisu na zemlji. Ah, te iluzije, fikcije i snovi, od čega bi se živjelo da nije vas kao kolača? I oni koji se vrate na zemlju, osjećaju posljedice takve lebdeće avanture, kad-tad. I provjereno bi da se vrate tamo gdje je sve beztežinsko i „ružičasto“.