Izmenjena stanja

Ni Crkva nije više ono što je nekad bila! Nekad su ljudi spaljivani zbog tvrdnje da se Zemlja okreće oko Sunca ili da naša planeta nije ravna kao ploča. Danas, možete da budete sveštenik, da promenite pol i postanete sveštenica i da nastavite dalje sa propovedanjem. Barem je takvo stanje u Britanskoj crkvi gde je velečasni Peter Stone postao velečasna Carol Stone, i ovog decembra održala svoje prvo bogosluženje pred oko 100 vernika.

Prva služba nove vikarice (ako muškarac nosi zvanje „vikar“, žena je, valjda, „vikarica“) je održano u St Philip“s Church u mestu Upper Stratton. Bio je prisutan i policajac, radi preventive i mogućih negativnih reakcija. Međutim, nije imao potrebu da reaguje: sami vernici su iz crkve izbacili ženu koja je Carol nazvala „đavolovom sluškinjom“. Prijem vernika je bio veoma topao, srdačan, svi su imali puna usta hvale za bivšeg Peter-a, sadašnju Carol. Carol se u svom obraćanju zahvalila na podršci, ali se i pomolila za sve one koji nemaju razumevanja za njenu transformaciju.

Inače, Peter-koji više ne postoji-Stone ima 46 godina, dvaput se ženio i ima ćerku iz jednog braka. Kaže da je 23 godine razmišljao o promeni i da je za njega, odnosno za nju nastupilo veliko olakšanje. „Sećam se njegovog izraza lica ranije, a vidim sadašnje olakšanje i sreću na njoj“, kaže jedna 71-godišnja bakica koja je prisustvovala službi i koja smatra da je za promenu pola bila potrebna velika hrabrost. Jedna druga vernica izjavljuje: „Bila je to predivna služba. Peter je bio izuzetan sveštenik, a takva će biti i Carol“. Sveštenica koja je nekad bila sveštenik se i posebno obukla za ovu priliku, izabravši ružičastu odoru i zlatne minđuše kao „modni“ detalj. „Ovo je veliki trenutak za mene. Posle mnogo godina patnje, najzad osećam mir i ispunjenost“, kaže ona.

A šta kaže Britanska crkva? Što se nje tiče, sve je OK. Bristolski biskup je izjavio da ne vidi nikakve etičke ili crkvene razloge koji bi Carol sprečavali u vršenju svešteničke dužnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar