Iznenadićete se: Evo od čega se pravi koka-kola

Naučnik Mark Pendergrast je 1993. godine objavio istoriju kompanije Koka-Kola u svojoj knjizi “Za Boga, Zemlju i Koka-Kolu” i u njoj je naveo specijalne sastojke koji se nalaze u ovom piću.

Možda će vas iznenaditi podatak da se muskatni oraščić, korijander, vanila i cimet koriste prilikom pravljenja vašeg omiljenog napitka.

Naime, Pendergrast je naleteo na knjigu sa tajnom formulom dok je pretraživao Koka-Kolinu arhivu u Džordžiji, koju je prvobitno posedovao doktor J.S. Pemberton, izumitelj ovog napitka.

Dok je sastojke poput korijandera, soka limete i limunske kiseline, lako nabaviti, problem je doći do citrata kofeina.

Kako se to izvodi?

Iako se piće flašira širom sveta, sirup se pravi samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Gigant Koka-Kola je angažovao i kompaniju Stefan iz Ilinoisa koja je jedina kojoj je zakonski dozvoljeno da uvozi listove koke u Ameriku. Takvi listovi, iz kojih se inače dobija kokain, uvoze se iz Perua.

Da, dobro ste pročitali, farmaceutska kompanija iz listova izvlači kokain radi njegove dalje prerade, a lišće potom prodaje Koka-Koli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

koka-kola
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Koka Kola se pravi od Božije ljubavi i Isusovih suza.

  • Koala

    Otrov.reklama prodaje ovaj proizvod.U jednoj čaši ima oko 8 kocki šećera, pa ste posle još žedniji. Imate na you tube, kad su u šerpi kuvali koka kolu , kad je voda isparila, ostala je crna masa, slična asfaltu. Pre nekoliko godina, u Zemunu, gde se puni koka Kola za Srbiju a i šire, jedno je jedna cisterna sa koncentratom se prevrnula(razređuje se i flašira u Zemunu).Ljudi su bili u čudu, kolika je rupa nastala ma tom mestu i na kojoj površini.zamislite, nagrizao asfalt….sadrži pored prirodnih aroma i ko zna šta još.Katastrofa.Truju ceo svet, ali reklama je čudo, kao i sponzorstvo i novac za podmićivanje za plasman.

  • bambi

    Da objasnimo ljudima zasto su kupovni sokovi otrovi. Ne znam da li ste primetili da na svim cak i onim najskupljim sokovima pise npr. vocni sok od pomorandze dobijen iz koncentrata vocnog soka pomorandze. Ovakve prevare prodavaca i proizvodjaca sokova su uobicajne zadnjih mozda trideset godina. Provukli su zakonski ovu recenicu i to im je standrard. Drugim recima, ni jedan sok nije napravljen od voca, vec su svi dobijeni od koncentrata tj od hemikalije. Da pojasnimo ljudima, sokove nemojte da kupujete i nemojte da dajete narocito deci jer su u punom smislu toksicni, kancerogeni i mutogeni. Zasto je zakonski to proslo? Pa zasto sto iza proizvodnje sokova stoji kriminal i generalno gledano proizvodnja i prodaja sokova predstavlja krivicno delo. Situacija sa hranom je inace jos gora.

  • Anonimni

    Samo domaci sokovi od domaceg voca,svi ovi fabricki buckurisi su cista hemija,a posebno koka-kola

  • bambi

    Dobar pokusaj da povecate prodaju koka kole al mene prevariti necete a nadam se ni ostale gradjane. Koka kola se nekada tako pravila. Jos i pre pojave globalizacije a narocito sada, koka kola se pravi prvenstveno od secera i hemikalija. U njoj ne postoji ni jedan jedini sastojak iz prirode. Po svom hemijskom sastavu koka kola predstavlja najblaze receno otrov koji razara organizam jako sporo. Postoji koka kola koja se proizvodi i puni u pojedinim amrickim drzavama a ostatak sveta od koka kole ima samo natpis. Inace konstatno kozumiranje ove hemikalije dovodi do sisjaset kancerogenih promena u organizmu, unistava se digestivni trakt, dobija se dijapetis, nervni sistem se unistava…