Japanska ruža

Kamelija je visok i razgranat grm. Sinonim za kameliju je japanska ruža. Raste u istočnim i žarkim predelima Azije, kao i na ostrvima u Indijskom okeanu. Sjajno tamnozeleno lišće ne opada. Cvet može biti beo, ružičast ili crven, krupan i pun. Japanska kamelija doneta je u Evropu 1739. godine i dobro se prilagodila. Voli vodu. U većini sredozemnih zemalja, pa i u zapadnoj Evropi gaji se na otvorenom, u zaklonjenim vrtovima, a slab mraz joj ne smeta.
Smatra se da je ime dobila po jezuitskom kaluđeru Kameli, koji je doneo ovu biljku iz Japana. Drugi smatraju da je ime dobila po apotekaru Kamelu, koji je u 12. veku bio apotekar kod kaluđerskog reda Moravske braće na Filipinima, gde je proučavao floru, to jest, biljni svet. Postoje i legende o kameliji. Cvet kamelije povezuje se s predstavom o luksuzu. U južnoj Kini cvet divlje kamelije koristi se za čaj. Za mladu devojku se kaže da je lepa kao kamelija. Inače, kada je kamelija stigla u Evropu, postala je cveće francuske carice Žozefine.
Mnogi veruju u tajni govor cveća. Kamelija je, kažu, simbol snažne i trajne ljubavi. Poklanjanjem crvene kamelije kao da se kaže: "Vi ste najlepši". Kada se poklanja kamelija belog cveta, skoro dramatično se saopštava: "Plaši me snaga Vaše ljubavi".
Kamelija izraste i do četiri metra u visinu. Ima duguljasto, tamnozeleno, po obodu izreckano lišće. Cveta od decembra do maja prekrasnim cvetovima, krupnim i raširenim, jednostavnim ili dvostrukim, različitih boja.
Njen uzgoj je prilično težak posao. Traži dosta svetla, ali se ne sme izlagati jakom suncu. Uspeva u lakoj, rastresitoj zemlji, u saksijama. Ne podnosi menjanje mesta i suvišno zalivanje. Rasađuje se svake treće ili četvrte godine. U baštu se iznosi u maju i ukopava sa saksijom na mestu koje je izloženo samo jutarnjem suncu. Zaliva se umereno, i to ustajalom vodom. Kada procveta, zalivanje treba prorediti, a češće je prskati.
Krajem septembra do polovine oktobra treba je uneti u prostoriju koja se zagreva i staviti je pored prozora. S novim zalivanjem može se početi kada se pojave pupoljci. Pojava žutog i šarenog lišća ukazuje da je zalivanje prekomerno, pa biljku treba odmah presaditi u drugu saksiju sa svežom zemljom, a zatim umereno zalivati. Po završenom cvetanju, biljka se može skratiti, a odstranjene delove treba iskoristiti za razmnožavanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

baštacvećejapanska ružakamelija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Maria Topić

    Prije točno godinu dana dobila sam kameliju. Imala je jedan pupoljak koji je brzo otpao i više ga nije ni bilo. No, unatoč tome, biljka je rasla i rasla, a ja sam je svaki dan zaljevala i činilo mi se da joj baš to i odgovara. No, prošli tjedan sam je presadila u veću posudu i počela je venuti. Prihranila sam je sa umjetnim gnojivom, ali ništa. Ne reagira. Šta sada da radim? Da je presadim ili pustim da skroz uvene i da se voda osuši? Da li je to od previše zalijevanja ili sam joj možda potrgala korijenja prilikom presadnje? Što napraviti da je spasim?