On je bio najviši čovek na svetu: Imao je 2,7 metara i jeo za petoricu (video)

Robert Valdou rodio se 22. februara 1918. godine težak gotovo četiri kilograma. Već par dana nakon rođenja počeo je da raste neverovatnom brzinom pa je već sa šest meseci bio težak 13,5 kilograma, što je duplo više od normalne težine dece u tom periodu. Kao petogodišnjak u vrtiću nosio je odeću prikladnu za 17-godišnjeg mladića. Samo tri godine kasnije, Valdou je dosegao visinu od gotovo dva metra, odnosno bio je visok 1,87 metara, a težak 90,7 kilograma.

Sa deset godina je nosio cipele veličine 53, dok mu je na kraju noga stala u cipelu broj 110. Svaki par cipela morao je da plaća po 100 dolara. Kada je Robertu bilo 12 godina saznao je da ima hiperaktivnu hipofizu zbog čega je rastao neverovatnom brzinom. Godinu dana kasnije krenuo je na izviđače, pa su morali da mu izrade prilagođenu uniformu, vreću za spavanje i šator. Valdou je u to vreme konzumirao čak pet puta više hrane nego njegovi vršnjaci.

On je bio najstariji od petoro dece. Svi članovi njegove porodice bili su normalne visine i telesne strukture. Kao mladić morao je da šije odeću, a za jedno njegovo odelo potrošilo bi se po tri puta više tkanine nego za odelo normalne veličine. Sa devetnaest godina je i službeno postao najvišim čovekom na svetu sa 2,59 metara.

Bio je poznat kao „nežni div“, a novac je zarađivao javnim nastupima. Prilikom jednog radijskog razgovora, novinar ga je upitao da li se ljuti kada u njega ljudi ‘zure’, na šta je on samo mirno odgovorio: „Ne, i ja njih gledam“. Nežni div nije dočekao starost. Umro je u snu sa 22 godine, 15. maja 1940., i to od infekcije stopala. Tada je bio težak 222,26 kilograma, a visok 2,7 metara.

Sanduk mu je bio težak 453 kilograma, a sahranjen je u rodnom gradu Altonu u Ilinoisu u SAD-u. Porodica je odlučila da većinu njegovih stvari uništi, strahujući da se ne bi prikupljala i prikazivala kao uspomena na „čudnog lika“, piše Business Insider.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

najviši čovek na sveturekordRobert valdouvisina
Komentari (0)
Dodaj komentar