Jedan je Dakar

Čuveni Dakar reli ove godine je otkazan zbog mera bezbednosti.
Nešto pre Božića četvorica francuskih turista su ubijeni dok su piknikovali pored puta, oko 150 milja od glavnog grada Mauritanije. Direktne pretnje učesnicima Dakar relija upućene su i od strane terorističkih grupa povezanih s Al Kaidom. Ta dva incidenta, kao i preporuka francuske vlade, naveli su organizatore relija da otkažu trku u poslednjem trenutku. Polovina trke trebalo je da se vozi kroz Mauritaniju. Zvaničnici Mauritanije su razočarani ovom odlukom i kažu da su razlozi za strah neosnovani.
Ovo je prvi put da je Dakar reli otkazan od svog početka 1979. godine. Organizatori relija tvrde da je Dakar simbol i da ništa ne može da ga uništi. Takođe, tvrde da otkazivanje trke u 2008. godini neće ugroziti budućnost Dakar relija. Ovo je veliko razočaranje za sve ljubitelje i učesnike trke koja je trebalo da započne u Lisabonu prvih dana nakon Nove godine.
Reli Pariz-Dakar je najopasniji reli na svetu. Prvi put ga je organizovao Francuz po imenu Tijeri Sabine. Ta ekstremna trka tradicionalno se vozi od Pariza u Francuskoj do Dakara u Senegalu. Međutim, zbog političkih razloga, nemira i ratova ruta se vremenom menjala. Sposobnosti navigacije su ključ za pobedu.
Tradicionalno, većina učesnika su amateri i avanturisti koji imaju novca. Ali, trka privlači i neke čuvene trkačke zvezde. Proizvođači automobila su takođe zainteresovani jer žele da isprobaju istrajnost svojih novih vozila. U trci učestvuje oko 550 timova iz 50 zemalja, i to u tri kategorije – veliki kamioni, automobili i motori. Preko 200 pomoćnih vozila podržava ovaj karavan. A samo 40 procenata od svih učesnika završi na cilju.
Predviđena ruta za ovu godinu bila je od Lisabona u Portugalu, kroz Španiju, Maroko, Mauritaniju, a završila bi se u Dakaru, glavnom gradu Senegala. To je preko 5.700 milja kamenja, peska, rečnih kanjona i neravnih puteva. Trka bi trajala 15 dana. Uslovi tokom trke se menjaju, ali srce trke je ipak među peščanim dinama u centru Sahare.
Ne zovu ovaj reli ekstremnim bez razloga. Svake godine ima poginulih ili izgubljenih. Godine 1982. Mark Tačer, sin bivše britanske premijerke Margaret Tačer, bio je šest dana izgubljen u pustinji; 1988. vozač vodećeg kamiona je poginuo u sudaru; 2005. dvojica vrhunskih motociklista su poginula, i to u dva dana za redom, a 2006. australijski KTM motociklista Endi Kaldekot, u svom trećem nastupu na Dakaru, preminuo je zbog povreda zadobijenih u sudaru. Dvojica gledalaca su takođe poginula u kasnijim fazama relija. Godine 2007. poginula su dvojica motociklista.
Ipak, bez obzira na sve, Dakar je jedinstven, opasan, uzbudljiv i neponovljiv!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dakarrelizabava
Komentari (0)
Dodaj komentar