Jedan od poslednjih matrijarhata: U ovom grčkom selu žene i zvanično imaju glavnu reč u kući

Grčke žene tradicionalno su se selile u suprugov dom posle venčanja, ali u Olimposu je suprotno.

“Ovde žene zapovedaju”, kaže Rigopula Pavlidis iz udaljenog sela na grčkom ostrvu Karpatosu, jednom od retkih matrijarhalnih društava u Grčkoj. Sedeći za stolom na drugoj strani sobe, njen suprug Janis tiho je klimnuo glavom.

“On ne može ništa bez mene, čak ni da ispuni svoj poreski obrazac”, kaže Rigopula uz osmeh dok veze tradicionalnu haljinu u svojoj radionici. Za razliku od drugih delova patrijarhalne Grčke, žene u Olimposu imaju vodeću ulogu u selu.

Izolovano od ostatka ostrva, spektakularno brdsko selo očuvalo je ovu vekovnu tradiciju koja je preživela Osmansko carstvo u 16. i italijansku vladavinu u 20. veku. Do 1980-ih nije bilo asfaltiranog puta do Olimposa.

Među tradicijama koje su opstale je i sistem nasleđivanja iz vizantijskog doba, prema kojem se majčina imovina daje najstarijoj ćerki, rekao je lokalni istoričar Giorgos Campanakis. Krojačica Rigopoula tako je nasledila 700 maslina svoje majke.

“Porodice nisu imale dovoljno imovine da je podele među decom… A da smo ostavili nasleđe muškarcima, rasipali bi ga”, rekla je.

Grčke žene tradicionalno su se selile u suprugov dom posle venčanja. U Olimposu je suprotno. Važnost žena vidi se i u njihovim imenima.

“Najstarija ćerka nosila je ime po majčinoj baki, suprotno od ostatka Grčke, gde bi ga dobila po očevoj baki”, rekao je Campanakis.

“Mnoge žene i dalje koriste prezime majke umesto prezimena supruga”,  dodao je. Uloga žena u Olimposu dodatno je ojačala 1950-ih godina kada su seoski muškarci počeli da emigriraju zbog posla – uglavnom u Ameriku i evropske zemlje – ostavljajući svoje supruge i ćerke da same podižu porodicu i upravljaju poljoprivredom.

“Nismo imale izbora nego da radimo. To nam je bio jedini način da preživimo”, prisetila se 67-godišnja Ana Lentakis dok je brala artičoke blizu Olimposa.

Pre nekoliko godina Lentakis je vodila gostionicu u Olimposu. Sada je ta uloga prešla u ruke njene najstarije ćerke Marine

“Ne znam da li smo bile rane feministkinje… Ali volim da kažem kako je muškarac glava porodice, a žena vrat”, rekla je Marina, koja ima četrdesetak godina. Marinina ćerka Ana ima samo 13 godina, ali zna da će jednog dana preuzeti štafetu.

“To je ostavština moje bake i ponosno ću se brinuti o tome!”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grckamatrijarhatzene
Komentari (0)
Dodaj komentar