Jedan prsten vredi 7.000, drugi 300 evra – vidite li razliku? (foto)

Luksuzna draguljarnica otkrila je kako da uočite razliku između pravog dijamanta na prstenu i jeftine kopije od cirkona.

Danijel Ananija, draguljar iz Sidneja, podelio je fotografiju dva verenička prstena, jedan do drugoga, kako bi pokazao koliko je teško golim okom uočiti kopiju od originala.

Jedan prsten na fotografiji obložen je dijamantom u vrednosti od 10.950 australijskih dolara (oko 7.000 evra), a drugi jeukrašen cirkonom od 500 australijskih dolara (oko 315 evra).

Ananija objašnjava da nekoliko jednostavnih saveta može sprečiti kupce prstenova u naglim odlukama. Znate li vi koji prsten na fotografiji je skuplji?

„Kamen na desnoj strani je jednokaratni brilijantni okrugli dijamant. To je boja G na dijagramu dijamanta i ima jasnoću SI2, oba važna činioca koji mu podižu vrednost“, kaže Danijel, a prenosi Dejli Mejl.

Dijamantni grafikon koji se koristi u industriji dijamante ocenjuje od bezbojnih do onih svetlih boja. G ima neku boju, što znači da je umereno povoljan i ima dobru vrednost.

Ananija kaže da kupci prstenova treba da postavljaju prava pitanja kad traže pravi dragulj. Kaže da je dobro prvo prsten držati u ruci. „Najpre osetite težinu prstena. Srebro je lagano, zlato teže, a platina još teža.“

Dodaje da bi zatim trebalo prodavca da zamolite da vidite dijamant kroz lupu koju svaki zlatar ima. Mora biti uvećano za 10 puta. Kupci ne bi trebalo da obeshrabe manje nepravilnosti jer one mogu biti znak vrednosti. Većina dijamanata nosi nečistoće prema kojima se ocjenjuju. Oni bez ikakvih tragova među najređima su na svetu.

„Ako je kamen suviše čist iznutra i prodaje se suviše jeftino – verovatno je kopija“, objašnjava draguljar, čija se porodica od 1965. godine bavi juvelistvom u elitnom delu Sidneja.

Takođe je objasnio da je u većinu dijamanata laserski upisan broj potvrde, stoga proverite da li se podudaraju se sertifikat koji ste dobili i natpis na prstenu.

Kako prepoznati pravi dijamant od cirkona:

– cirkon je potpuno besprekoran i nema nikakve rezove, poznate kao inkluzije

– cirkon se lako izgrebe

– podvrgavanje svetlu kod cirkona će proizvesti dugu boja, dok kod dijamanta neće biti tako šareno

– cirkon je dvostruko teži od dijamanta

– izdahnete li na cirkon, vaš dah duže će ostati na njemu nego na dijamantu

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijamantprstenzlatar
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Koje gluposti ljudi, da ne poverujes. Dzaba vam svo prstenje sveta. Ma ja kod devojke volim cistocu duse i prirodnu lepotu.