Jedna bolja od druge

Leto je još tu pa zato i vredi iskoristiti blagodeti koje nam pruža. To se pre svega misli na letnje voće, u ovom slučaju na razne vrste lubenica i dinja.

Galija dinja može biti teška najviše do jedan i po kilogram. Bledozelena boja dinje podseća na nektarine. Ova vrsta dinje posebno prija u crnom vinu, zajedno s kuvanom šunkom, ali i sa sirom ili voćnom salatom, na primer.

Dinja čudnog naziva – Honey Rock, ima tanku i relativno osetljivu koru presvučenu mrežom žilica. Narandžasto meso ove ovalne mrežaste dinje poreklom iz Amerike veoma je sočno i ukusno. Sadrži visoki procenat provitamina A i zato je vrlo hranljiva.

Još jedna dinja čudnog naziva je i Early Sweet. Ova loptasta dinja je naročito slatka, otuda joj i sam naziv. I njena kora je presvučena plutastom mrežom i ima jasne duguljaste brazde. Sočno meso boje lososa je aromatično i idealno za pravljenje letnjih osvežavajućih sorbea, što je jedna vrsta sladoleda.

Turska šećerna dinja, kao i dinja Charentais pripada sorti kantalupa dinja. Zbog svoje neobične kore naziva se i bradavičasta dinja. Svetlozeleno slatko meso sadrži puno kalijuma, koji reguliše količinu tečnosti u ljudskom organizmu.

Ogen dinja dolazi iz Izraela, a nastala je ukrštanjem mrežaste i kantalupa dinje. Iako izgleda kao da je osetljiva, može dugo da se održi. Relativno je mala, skoro okrugla i ima jako mirišljav mesni deo ploda koji naročito prija.

Ananas lubenica je takođe poreklom iz Izraela. Svoje ime duguje jedinstvenom svetložutom mesu koje je izuzetno sočno i jako. Kao i sve lubenice, najbolje prija kada je dobro rashlađena.

Ako ste se već odlučili za svoju omiljenu vrstu, prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar