Još korak dalje: Stvoren hibrid čoveka i ovce

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji uspeli su u laboratorijskim uslovima da uzgoje hibrid čoveka i ovce i to samo godinu dana nakon što se u javnosti pojavila vest da su ukršteni čovek i svinja.

Kako prenosi britanski „Gardijan“, ovog puta su ljudske ćelije ubačene u ovčiji embrion i to sa ciljem da se u budućnosti omogući uzgajanje organa i tkiva u životinjama, koji bi bili korišćeni za transplantaciju.

Vodeći naučnik istraživanja doktor Pablo Ros naveo je da i oni organi koji imaju najveće poklapanje, poput organa jednojajčanih blizanaca, brzo propadaju jer ih imunološki sistem primaoca neprestano odbacuje.

„Himere“, kako se naziva ova vrsta organizama, mogle bi da budu korišćene i za testiranje lekova, jer bi na njih reagovale isto kao i ljudi.

Ros je za britanski „Telegraf“ rekao da embrioni, koji su se razvijali u telu ovce tri nedelje pre nego što su uništeni, imaju više prednosti u odnosu na svinjske, između ostalog, i lakšu proizvodnju putem vantelesne oplodnje.

Kako je objasnio, na 10.000 ovčijih ćelija, embrion je sadržao samo jednu ljudsku, a da bi se metoda smatrala uspešnom, potrebno je da odnos bude najmanje 100:1.

Svestan je da se pred naučnicima nalazi dug put, ali i da su u igri brojna etička pitanja.

„Ako ljudske ćelije dospeju u mozak životinje i njena inteligencija počne da se menja, nipošto ne bi trebalo da nastavimo ovaj eksperiment.“

Ipak, njegov kolega doktor Hro Nakauči kaže da postoje male verovatnoće za takav scenario, jer, kako je objasnio, udeo ljudskih ćelija u embrionu je vrlo mali.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem sastanku Američkog društva za naučni napredak u Teksasu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

covekhibridovca
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • ANDREJ

    Nije mi poznato,dokle su strani naucnici stigli po pitanju ukrstanja ljudskih i zivotinjskih celija.Ali sam primetio neke cudne ljudske mutante,na reklamnim panoima za Gradske izbore u Beogradu.Primetio sam neke cudne face…kao da su ukrsteni sa nekim interesantnim zivotinjkama…

  • asdasd

    Kad ce naucnici sa Kosova da stvore hibrid coveka i koze?

    • Anonimni

      Što bi? Već je stvoren u Siriji..zaslugom ISL…:lol: