Julijana proslavila 110. rođendan: ,,Nisam se udala, ovo je moja tajna dugog života“

Julijana Zakrajšek rođena je 1912. godine u selu Opalkovo. Rođena je u velikoj seljačkoj porodici. Sa pet sestara i četiri brata, odrasla je u kraljevstvu, punoletna je bila u socijalizmu, a u kapitalizmu uživa u starosti. Prema Vikipediji, ona je najstarija živa osoba u Sloveniji sa 110 godina.

,,Oh, da, još sam dobro. Ustajem nekoliko puta tokom noći, ali onda zaspim bez problema. Da me ne boli koleno, mogla bih da pomognem kod kuće sa štakom, a sigurno bih i dalje šetala po selu. I plesala“, šali se ova vitalna 110-godišnjakinja u intervjuu za Slovenske novine.

Julijana se školovala za krojačicu i preselila se u Ljubljanu, gde je radila ceo svoj radni vek, pa čak i pet godina posle penzionisanja, do 1970. godine. I po povratku u svoj dom u Opalkovu, gde je živela do pre petnaestak godina, često je krojila i plela. Nikada nije bila u braku jer, kako kaže, u vreme kada je ljubav trebalo da se rodi, za vreme Drugog svetskog rata, nije bilo prave prilike.

Danas ima mnogo pranećaka, ni sama ne zna tačno koliko. Za njen rođendan organizovali su žurku u pansionu na Škofljici i postavili tablu sa brojem 110 kod njene kuće.

„Svi me vole, to je najvažnije“, rekla je ona tokom žurke za jedan slovenački list.

Na pitanje koja je tajna njegove dugovečnosti kaže – dobra volja i smeh, a pre svega tolerancija i dobrota. Ona smatra da u svemu tome igra ulogu i genetika, a njeni preci su doživeli duboku starost. Ne konzumira cigarete i alkohol.

„Ne sećam se kada sam otišla kod doktora“, dodaje ona.

,,Od početka epidemije je bila kod kuće, vodili smo je samo kod frizera. Nije vakcinisana protiv korone, a naši rođaci, koji su primili sve doze, obolevali su jedan za drugim. Stavlja naočare kada čita ili hekla“, rekao je njen pranećak Toni, sa čijom porodicom Julijana danas živi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dugovečnoststarosttajnazivot
Komentari (0)
Dodaj komentar