Kako biti fin

Kako se to ponašaš? Dokle misliš da ćemo tolerisati tvoje bezobrazluke? To su omiljene kritički intonirane rečenice koje roditelji i profesori upućuju deci. A kakvo je to lepo ponašanje?
Bonton je francuska reč i u doslovnom prevodu znači "dobar ton". To je skup pravila, to jest kodeks o pristojnom i uglađenom ophođenju u društvu, a tako se zovu i knjige u kojima ih možete pronaći. Ova pravila podložna su promenama i nekada su bila mnogo stroža nego danas.
Prvu knjigu o bontonu napisao je monsinjor Delakaza, naučnik i crkveni velikodostojnik, u 16. veku. Svako bi se danas zapitao da li je moguće da je nekada trebalo opominjati plemiće da ne čačkaju zube za stolom noževima koje koriste u borbi ili da ne vrše nuždu uza zid, i to unutrašnji, sopstvene ili tuđe kuće! Ponekad nije bilo nimalo jednostavno ubediti ljude da prihvate neke manire, na primer, prošli su vekovi dok se Evropljani nisu navikli da koriste viljušku. Tek posle pada Rimskog carstva uveden je običaj obedovanja za stolom.
Bonton obuhvata sve sfere međuljudske komunikacije. On utvrđuje pravila finog ponašanja na javnom mestu, u gostima, na putovanju, za stolom, u kući, ali propisuje i manire povezane s novim tehnologijama. Tako su u nekim evropskim metropolama istaknuta upozorenja da se u nekim restoranima i pozorištima obavezno isključuju mobilni telefoni. Italijanske vlasti su 1977. godine naredile avionskim kompanijama da zabrane svojim putnicima upotrebu mobilnih telefona jer ometaju letačke instrumente. Parižani su se žalili da im smetaju u vozovima, autobusima, na plaži i sportskim manifestacijama.
Postoji i internet bonton. Jedan savet iz ovog bontona je i taj da se upotrebljavaju i velika i mala slova kada se šalje mejl pošto sama velika slova stvaraju utisak da vičete. "Specijalizovani" bonton je i onaj poslovni. U njemu ćete pronaći kako pravilno komunicirati, pisati i voditi poslovne razgovore. Oni romantični mogli bi da zavire u "Cvetni bonton". Saznaće da se svadbeni buket najčešće pravi od belog cveća jer je ova boja simbol čednosti, nevinosti i čestitosti, kao i da se cveće u saksijama poklanja samo poznatim osobama, i to onima koje imaju prostora i naviku da ga gaje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar